Für Lajos avatja fel a Jobbik fekete egyenruhásait

Für Lajos, az Antall-kormány honvédelmi minisztere adja át az okleveleket az első ötvenhat gárdistának augusztus 25-én a Szent György téren –nyilatkozta a politikus a Népszabadságnak. A politikus ennél többet a Magyar Gárdával kapcsolatosan nem kívánt mondani.


A lap emlékeztet arra, hogy Vona Gábor a Magyar Gárda vezetője, a Jobbik elnöke egy korábbi nyilatkozatában részletesen ecsetelte, miért is látja szükségét a sorkatonaság megszűnésével keletkezett „hiány” pótlásának. A Magyar Gárda nem titkolt célja ugyanis a „nemzeti önvédelmi keretek megteremtése”, amit egyebek mellett legális lőgyakorlatozással képzelnek el.

A magát a leventemozgalomhoz hasonlító Magyar Gárda vezetője egy keddi lap- és televíziós interjúra visszautalva a Népszabadsággal közölte „Kimondhatom, Szlovákiára, Romániára és Szerbiára gondoltam, amikor arról beszéltem, hogy valamelyik környező ország támadásától lehet félteni hazánkat.” A Jobbik elnöke arra alapozza félelmét, hogy ezen országok területén élnek magyar kisebbségek, másrészt „ezekkel az országokkal volt történelmileg állandó konfliktusunk”. De – tette hozzá – a napokban hallott olyan információt, hogy egy román hadgyakorlat során a Tiszántúl megszállását szimulálták. Jobb félni, mint megijedni, az országnak minden eshetőségre fel kell készülnie. És a magyar nemzetstratégia kialakításakor nem a minimális, hanem a maximális biztonság kell hogy legyen a cél. Reális esély van ugyanis arra, hogy valamilyen agresszió éri hazánkat – fogalmazott a Jobbik elnöke, aki szerint Szlovákia esetén is elmondható, hogy „az a helyzet, ami most fennáll, megváltozhat” – olvasható a lapban.

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár kedden nagy butaságnak minősítette a Magyar Gárda Egyesület elnökének félelmét. Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere a Népszabadságnak nyilatkozva előre bocsátotta, hogy nem olvasta a Vona Gáborral készült interjút, azt viszont hangsúlyozta: külügyminiszterként az egyik legfontosabb célja volt, hogy javítsa, erősítse a szomszéd országokkal és a régió országaival az együttműködést. Éppen ezért minden olyan megnyilatkozást vagy történést, amely ez ellen hat, messzemenően helytelenítek – olvasható a lapban.
MTI-KLUBRADIO-BPI