Jerikóban találkozik Abbász és Olmert

Jerikóban találkozik hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, hogy megpróbálják közelíteni álláspontjaikat a közel-keleti rendezésről amerikai kezdeményezésre novemberre meghirdetett nemzetközi konferenciára.


Abbász tanácsadói szerint szó lesz a palesztin államalapítás kulcskérdéseiről is, miután Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a héten Jeruzsálemben tett látogatásakor kijelentette: Olmert beleegyezett, hogy „alapvető jelentőségű kérdéseket” is megvitasson Abbásszal. Olmert akkor két izraeli aggodalmat vetett fel az izraeli-palesztin béketárgyalások Washington által szorgalmazott felújításával kapcsolatban: az egyik, hogy a Hamászt ki kell zárni a folyamatból, a másik, hogy Izrael csak akkor adja át az ellenőrzést az Abbász alá tartozó biztonsági erőknek Ciszjordániában, ha a zsidó állam számára garantálják, hogy „a terror nem kap erőre ismét azon a területen”.
Mahmúd Abbász palesztin elnök még csütörtökön annak a reményének adott hangot, hogy egy éven belül sikerül megkötni Izraellel a végleges békemegállapodást.
A jerikói megbeszélés lesz az első példa arra, hogy izraeli és palesztin vezető kétoldalú találkozót tart a Jordán folyó megszállt nyugati partján. Olmert és Abbász legutóbb július 16-án találkoztak, akkor Jeruzsálem volt megbeszélésük színhelye.
BreuerPress