Tony Blair debütált a közel-keleti „kvartett” tanácskozásán

Támogatásáról biztosította az izraeli-palesztin válság rendezését célzó erőfeszítéseket a közel-keleti nemzetközi „kvartett” Lisszabonban tartott ülésén, amelyen első ízben vett részt különmegbízotti minőségében Tony Blair volt brit miniszterelnök.


A közel-keleti rendezésben közvetítő Egyesült Államok és Oroszország külügyminiszterei, valamint Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közös nyilatkozatban üdvözölte, hogy a volt brit kormányfő elfogadta a különmegbízotti tisztségre való felkérést, s a Blairrel való szoros együttműködésre hívott fel a közel-keleti rendezésben érintett minden felet és államot.
A Ban Ki Mun által felolvasott nyilatkozatban a „kvartett” megerősítette: elkötelezett amellett, hogy véget vessenek az izraeli-palesztin válságnak, s a „négyek” azon fognak munkálkodni, hogy lerakják a független, demokratikus palesztin állam alapjait, amely békében és biztonságban élhet Izrael mellett. E célok megvalósítása előrelépés lenne az átfogó, igazságos és tartós közel-keleti béke megteremtése felé – fűzték hozzá a nyilatkozat szerzői.
A „kvartett” tagjai üdvözölték George Bush amerikai elnök minapi nyilatkozatát, miszerint őszre szeretne összehívni egy közel-keleti békekonferenciát. Szintén üdvözölték, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök felújította kétoldalú tárgyalásait, s a további előrelépéshez szükséges, politikai téren elmélyültebb együttműködés folytatására biztatták a feleket.
A kvartett tagjai megállapodtak, hogy legközelebb szeptemberben találkoznak, s mérlegre teszik Blair addigi tevékenységét.
A volt brit kormányfő lisszaboni sajtóértekezletén „nagyon elégedetten” nyilatkozott új megbízatásáról, s igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, hogy béketeremtő erőfeszítései éppen úgy kudarcot fognak vallani, ahogyan előtte számos más hasonló kísérlet is zátonyra futott. Elismerte, hogy nem ő az első nyugati vezető, aki megkísérli előmozdítani az izraeli-palesztin válság rendezését, de derűlátónak mutatkozott annak esélyeit illetően, hogy sikerül ismét lendületbe hozni a közel-keleti béketárgyalásokat. Blair óva intett attól, hogy a „kvartett” hamis reményeket keltsen a palesztinokban, s gyakorlati lépéseket szorgalmazott annak érdekében, hogy a palesztinok előtt felcsillanhasson a saját állam létrehozásának „világos és erőteljes politikai perspektívája”.
Blair megbízatása arra vonatkozik, hogy segítse elő a Palesztin Hatóság nemzetközi segélyezését és a majdani független palesztin állam megteremtését. A megbízott feladatkörét sokan azonban túlságosan korlátozottnak tartják a béketeremtő erőfeszítések sikerre viteléhez.

BreuerPress