Az izraeli kormány jóváhagyta 250 palesztin fogoly szabadon bocsátását

Az izraeli kormány Mahmúd Abbász palesztin elnök támogatásaként kedden elfogadta azt a listát, amelyen a héten szabadon bocsátandó 250 palesztin fogoly neve szerepel.


David Baker, az izraeli miniszterelnöki hivatal munkatársa közölte, hogy a kabinet 7-2 arányban hozta meg a döntést. A neveket a nap folyamán hozzák nyilvánosságra, s 48 órát hagynak arra, hogy az izraeli állampolgárok bármelyik fogoly szabadon bocsátását esetleg a bíróságon megtámadják. A tájékoztatás szerint a döntés a palesztin elnöknek tett jóakarati gesztus. A közlemény szerint a foglyok egyikének kezéhez „sem tapad vér”, azaz közvetlenül nem vettek részt izraeliek elleni, halálos áldozatokkal járó támadásokban.
A szabadulók között van Abdel Rahim Malluh, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért második számú vezetője, akit 2002 óta tartottak fogva. A várhatóan pénteken szabadlábra kerülő 250 palesztin 85 százaléka a Mahmúd Abbász palesztin elnök irányítása alatt álló Fatah szervezethez, míg 15 százaléka kisebb csoportokhoz tartozik. A szabadulók között nincs Hamász-tag.
BreuerPress