Palesztin fegyveresek „sajtó” feliratú járművet használtak

Élesen elítélte a palesztin újságíró-szövetség és a közel-keleti konfliktusról tudósító külföldi hírszolgálatok tel-avivi székhelyű szervezete, hogy palesztin fegyveresek „sajtó” feliratú gépkocsin hatoltak be izraeli területre.


A támadás során négy fegyveres egy „sajtó” és „TV” felirattal ellátott fehér terepjárón hajtott a Gázai övezet és Izrael határára, áttörték a határkerítést, és támadást intéztek egy őrtorony ellen. Akciójuk saját bevallásuk és az izraeli hadsereg szerint is kudarcba fulladt kísérlet volt arra, hogy foglyot ejtsenek a határőrök közül, akik egy fegyverest lelőttek, míg a többi támadó elmenekült.
A támadók – az Iszlám Dzsihád radikális szervezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveresei – hátrahagyták a páncélozott járművet, amelyen az AP amerikai hírügynökség fotói szerint arabul és angolul is vörös felirat hirdette, hogy utasai a sajtónak, illetve TV-nek dolgoznak. Ráadásul a terepjáró típusa is megegyezett a térségbeli tudósítók által gyakran használt gépkocsiéval. Hasonló álcázásra a konfliktus utóbbi hét évében bizonyosan nem volt példa.
A palesztin területekről és Izraelből tudósító nemzetközi hírszolgálatok tel-avivi szervezete is elítélte és súlyos fejlemények nevezte, hogy a fegyveresek „visszaéltek a munkájukat végző újságírókat megillető és elismert védelemmel”.
BreuerPress-info