Új államtitkár-helyettes Vatikánban

A 61 éves Fernando Filoni érsek, eddigi Fülöp-szigeteki pápai nuncius vette át a vatikáni államtitkár-helyettesi tisztséget a 63 esztendős argentin Leonardo Sandri érsektől, aki korábban Angelo Sodano, majd Tarcisio Bertone bíboros – vagyis a vatikáni államtitkár (kormányfő) – jobb keze volt.


Filoni hosszú évek óta szolgálta a vatikáni diplomáciát, s figyelemre méltó, hogy iraki pápai nuncius is volt: ő volt az egyetlen vezető nyugati diplomata, aki az iraki háború során végig Bagdadban maradt még az amerikai bombázások idején is.
Sandri ezentúl a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa lesz, Ignace Musza Daud szíriai érsek örökébe lép, aki elmúlt 77 éves, vagyis már túl van a nyugdíjkorhatáron.
Az új kinevezésekre már hetek óta számítani lehetett. A pápa George Bush amerikai elnök látogatásának napjára időzítette a személyi változások nyilvánosságra hozatalát.
Bush még a Vatikánban tartózkodott és Bertone bíboros államtitkárral tárgyalt, amikor XVI. Benedek elhagyta az apostoli palotát, s a Keleti Egyházak Kongregációjába ment a közeli Via della Conciliazione sugárútra, hogy ott jelentse be döntéseit.
BreuerPress-Róma