Erdő Péter a Latin-amerikai Püspökök Tanácsának közgyűlésén

„Konkrétan fel kell mérnünk, mit tanulhatunk a latin-amerikaiaktól” – jelentette ki hétfőn Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a brazíliai Aparecidában, ahol részt vett a Latin-amerikai Püspökök Tanácsának (CELAM) közgyűlésén.


A magyar prímás biztosította a latin-amerikai püspököket, hogy az európai püspöki karok erejükhöz mérten továbbra is segítik a latin-amerikai egyházat. Európát és Latin-Amerikát azonban nem kizárólag az egyetemes emberi szolidaritás kapcsolja össze, hanem számos rokon vonás is.
Különösen igaz ez Közép- és Kelet-Európa és Latin-Amerika vonatkozásában, ugyanis mindkét terület a nyugati világnak kissé periferikus része. E régiókban a történelmi, társadalmi problémák olykor hasonló formában jelentkeznek – fejtette ki.
Egyházi értelemben is van mondanivalója egymás számára Európának és Latin-Amerikának. Ma már a kapcsolat nem merülhet ki abban, hogy a gazdag nyugati egyházak anyagilag támogatják a szegény latin-amerikaiakat. Az európai egyháznak is szüksége van Latin-Amerikára. Az ajándékok cseréje szellemi és vallási értelemben is létérdekünk” – mondta Erdő Péter bíboros.
BreuerPress-info