Finanszírozási szerződés

A kulturális minisztérium és a főváros 450-450 millió forinttal támogatja ebben az évben a Budapesti Fesztiválzenekart (BFZ), valamint az együttest működtető alapítvány is kötelezettséget vállalt arra, hogy ugyanekkora összeggel járul hozzá a költségekhez.


Az erről szóló szerződést hétfőn Budapesten írta alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Fischer Iván karmester. Demszky Gábor főpolgármester, aki jelen volt az eseményen, jogi formalitások miatt később írja alá a dokumentumot.
Hiller István hangsúlyozta, hogy példamutató és modern konstrukció alakult ki. Hozzátette: elmúlt egy korszak, az állam nem tud és nem akar egyedül finanszírozni nagy kulturális projekteket.
A miniszter megjegyezte, hogy hasonló szerződést kész másokkal is kötni.
Demszky Gábor kiemelte: a fővárosnál is rendelkezésre áll a BFZ támogatására szánt pénz.
A főpolgármester rámutatott arra, hogy a hármas felállás jó megoldás, külön-külön egyikük sem tudná a BFZ biztonságos és színvonalas fenntartásához szükséges büdzsét állni.
Körner Tamás, a BFZ igazgatója elmondta: az alapítvány kötelezettséget vállalt arra, hogy legalább 450 millió forintot teremt elő a magánszféra bevonásával. Ebben az összegben benne van az a mintegy 20 millió forint is, amelyet Soros György azzal a feltétellel ígért meg, hogy az egyenlő arányú költségviselés megvalósul.
A kulturális tárca tavaly 135 millió forinttal egészítette ki a BFZ fellépéseinek támogatását, így a költségvetési törvény által 2006-ra meghatározott 210 milliós támogatás 345 millió forintra nőtt. A zenekar működését a főváros 2006-ban 440 millió forinttal támogatta.
A zenekar tavaly maga állta működési költségeinek mintegy felét a külföldi turnék, a lemezfelvételek és a jegyeladás bevételéből, valamint a magántámogatók klubja segítségével.
A zenekar – amelyet Fischer Iván karmester és Kocsis Zoltán zongoraművész alapított – 1992-ig a muzsikusok önálló egyesületeként dolgozott. 1992-2000 között, már állandó zenekarként, a főváros és a BFZ Alapítvány közös fenntartásában működött. 2000-től a főváros folyamatos támogatása mellett a BFZ Alapítvány tartja fenn és működteti. A zenekart 2003-ban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felvette az állam által támogatott nemzeti intézmények sorába.

BreuerPress-info