Terrorizmus elleni küzdelemben

Az Európai Unió hat legnagyobb állama erősítené az információk cseréjét az Egyesült Államokkal a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem jegyében – közölte a hat ország belügyminisztere amerikai kollégájukkal, Michael Chertoff belbiztonsági miniszterrel tartott olaszországi megbeszélésük után.


Az Olaszországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Spanyolországot, Lengyelországot tömörítő G6 országcsoportnak a velencei-öbölben fekvő kicsiny Szent Klement szigeten rendezett találkozóján részt vett Franco Frattini, az Európai Unió igazságügyi biztosa is.
Az általa adott európai helyzetkép szerint a kontinensen egyre növekszik a vallási szélsőségesség, s erőszakra kész iszlamista csoportok fiatalokat toboroznak. Ebből a szempontból lényeges az európai városokban működő mecsetek és a muzulmán hitszónokok szerepe – mondta Frattini.
Az Európai Bizottság egy intézkedéscsomag összeállításán dolgozik. Az őszre elkészülő tervezet szerint a hatóságok megvizsgálnák, az imámok milyen végzettséggel rendelkeznek, beszélik-e a fogadó ország nyelvét, s honnan származik az imahelyek fenntartásához szükséges pénz. Giuliano Amato olasz belügyminiszter azt mondta, Európának bőséges tapasztalata van „mecsetek rossz célra való felhasználásáról”.
Az olasz tárcavezető az együttműködést magyarázva újságírók előtt kifejtette: miután a terroristák hálózatszerűen szerveződnek, „nekünk is hálózatosodnunk kell”.
A tanácskozáson szó esett az illegális bevándorlásról és a nemzetközi kábítószer-kereskedelem kérdéséről is. Giuliano Amato úgy vélte, folytatni kell az együttműködés szélesítését azokkal az országokkal, ahonnan az illegális bevándorlók nekiindulnak és azokkal, amelyeken átutaznak.
BreuerPress-info