EU-alkotmányos szerződés

Angela Merkel német kancellár, az EU soros elnöke a közös felelősségvállalásra hivatkozva szombaton a sintrai európai uniós minicsúcson felszólította kollégáit, hogy a júniusban esedékes, következő EU-csúcstalálkozón állapodjanak meg egy új alkotmányos szerződés lényegében, amely cselekvőképessé teszi Európát.


A német kancellár egyúttal szorgalmazta a szerződés elfogadásához és ratifikálásához – még a 2009-es európai parlamenti választások előtt – elvezető menetrend rögzítését is.
„A mi érdekünk és a mi felelősségünk, hogy lehetővé tegyük Európa számára a cselekvést azokkal a kihívásokkal szemben, amelyekkel találkozunk. Biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni is fog nekünk, ha egységesek maradunk, ha együtt dolgozunk” – fejtegette Merkel tárgyalópartnereinek, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, az elnökséget a következő két félévben ellátó országok miniszterelnökének, José Sócrates portugál és Janez Jansa szlovén kormányfőnek, valamint Hans-Gert Pötteringnek, az Európai Parlament elnökének.
„Tökéletesen biztos vagyok abban, hogy Németország egyedül nem tud megoldást találni ezekre a problémákra” – magyarázta Merkel, aki szeretné elérni, hogy a 27 tagállam a június 21-én és 22-én Brüsszelben megrendezésre kerülő csúcstalálkozón ne csak egy új alkotmányos szerződés lényegéről, de az elfogadásához és ratifikálásához vezető menetrendről is egyezségre jusson.
„Nem mini- vagy maxiszerződésről van szó, hanem egy olyan szerződésről, amely képessé teszi Európát a cselekvésre”, összhangba állítva a globalizációt a mi értékeinkkel – mondta Barroso, hozzátéve, hogy a kezdeményezésére összehívott találkozón folytatott vitákat alapvetően az intézményi kérdéskörnek szentelték.
Az Európai Unió soros elnökségét július 1-én átvevő Portugália jelezte: csak akkor folytatja az EU-alkotmányról szóló tanácskozásokat, ha a berlini kormány még a német elnökség lejárta előtt kijelöl egy világos irányvonalat a 27 tagállamtól kapott pontos felhatalmazás alapján.
A német EU-elnökség mostanáig nem terjesztett elő javaslatot a 2005-ös francia és a holland elutasítás után zátonyra futott alkotmányos szerződés új szövegváltozatára vonatkozóan. Portugáliára hárulhat a feladat, hogy elnöksége idején összehívjon egy kormányközi konferenciát az új szöveg megtárgyalására. Lisszabon, amely határidős okok miatt nem ratifikálta az EU-alkotmányt, amellett száll síkra, hogy az eredeti szövegből lehetőség szerint minél nagyobb rész átkerüljön az új szerződésbe.
Portugál kormánykörökből származó értesülések szerint Sócrates miniszterelnök a 27 EU-tagállam „pontos felhatalmazását” kérte Merkel kancellártól ahhoz, hogy Lisszabon elnöksége idején folytassa az alkotmányos szerződésről szóló tanácskozásokat.
A kötetlen sintrai találkozón sem konkrét döntések, sem zárónyilatkozat nem született.
BreuerPress