Rice az egyiptomi Asszuánban

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szombaton megkezdett közel-keleti körútja első programjaként négy arab ország külügyminiszterével találkozott a dél-egyiptomi Asszuánban, hogy kipuhatolja az arab álláspontokat az arab-izraeli békefolyamat lehetőségeiről.


Néhány nappal az arab csúcstalálkozó előtt, amelyet a szaúd-arábiai Rijádban tartanak, Rice úgy nyilatkozott, hogy az arab kormányoknak hozzá kellene adni némi „aktív diplomáciát” a 2002-ben előterjesztett arab békekezdeményezéshez.
A négy külügyminiszter az Egyesült Államokkal baráti viszonyt ápoló országokat képviselte, Egyiptomot, Jordániát, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket. Az amerikai diplomácia irányítója a négy említett ország hírszerzési főnökeivel is megbeszélést folytat Asszuánban.
A szaúd-arábiai csúcstalálkozó ismét meg fogja erősíteni az öt évvel ezelőtti arab békekezdeményezést, amelyet Izrael kezdetben elutasított, mert kivonulását követelte az 1967-ben elfoglalt összes arab területről. Izrael és az Egyesült Államok azonban az utóbbi időben valamelyes érdeklődést mutat a kezdeményezés iránt, amelynek kiegészítéseként Rice a tevékeny diplomáciát hiányolta egy pénteki nyilatkozatában, bár konkrét javaslatokkal nem állt elő.
Azt tanácsolta egyúttal, hogy az arab kormányok tegyenek békéltető gesztusokat Izraelnek még azelőtt, hogy elkészül az izraeli-palesztin békemegállapodás. A 2002-ben kelt béketerv az izraeli-palesztin békekötés után ajánlja fel a kapcsolatok rendezését Izrael és az arab országok között.
Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szombaton közölte: nem áll szándékukban a békejavaslat módosítása azért, hogy elfogadhatóbb legyen Izrael számára.
Rice vasárnap reggel Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik, megbeszélésükön várhatóan érintik az egyiptomi belpolitikát és azokat az alkotmánymódosításokat is, amelyekről hétfőn tartanak népszavazást az arab országban.
Az amerikai külügyminiszter pénteken az Egyesült Államok aggodalmának és csalódottságának adott hangot az alkotmánymódosítások miatt, amelyeket emberi jogi csoportok és egyiptomi ellenzéki szervezetek a szabadságtól és a demokráciától való eltávolodásnak értékeltek.
Mubarak szombaton visszautasította az alkotmányreformot ért nemzetközi bírálatokat, köztük Rice rosszallását is, mondván: nem fogad el sem nyomásgyakorlást, sem diktátumot vagy feltételt. „Nem fogom kiárusítani Egyiptom érdekeit, sem szuverenitását, sem nemzeti akaratát” – jelentette ki a felső-egyiptomi Aszjútban kormánytagok és pártja, a Nemzeti Demokrata Párt vezetői előtt az alkotmánymódosítások megszavazására buzdító beszédében.
Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter ugyancsak visszautasította a kritikákat és az indokolatlan beavatkozást Egyiptom belügyeibe. „Csak az egyiptomi népnek van joga véleményt nyilvánítani a népszavazásról.(…) Ez a mi haladásunk és a mi országunk” – hangoztatta.
BreuerPress-info