A kvartett „világos és hiteles” béke iránti elkötelezettséget vár

A közel-keleti kvartett „világos és hiteles” béke iránti elkötelezettségre szólította fel a palesztin nemzeti egységkormányt.


Két napon át tartó tárgyalássorozat után helyi idő szerint szerdán Washingtonban kiadott közleményében az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ alkotta kvartett fenntartotta az iszlamista Hamász vezette kormánynak a nemzetközi támogatás fejében korábban megszabott három feltételt: mondjon le az erőszakról, ismerje el Izraelt és a korábban megkötött palesztin-izraeli egyezményeket.
„A kvartett azt várja a palesztin egységkormánytól, hogy felelősen járjon el, tegyen tanúbizottságot világosan és hitelesen a kvartett elvei iránt, és támogassa Mahmúd Abbász palesztin elnököt a konfliktusnak a két állam létrehozásával történő megoldására irányuló erőfeszítéseiben, biztosítva így a békét, a biztonságot és a szabadságot, amelyet a mind az izraeli, mind a palesztin nép megérdemel” – áll a dokumentumban.
A kvartett támogatásáról biztosította Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter erőfeszítéseit, aki pénteken utazik el újabb közel-keleti körútra.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, Condoleezza Rice, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője, Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfőn videokonferencián vitatta meg a palesztin egységkormánnyal kapcsolatban kialakítandó hozzáállást.
BreuerPress-info