„Magányos cédrus”

Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Giorgio Napolitano olasz államelnök meghívására az olasz fővárosba utazik a Római Szerződés 50. évfordulója alkalmával rendezett megemlékezésekre.


Ötven éves a Római Szerződés
A száz esztendős Magányos cédrus

A tárcavezető március 23-án Rómában részt vesz az „Európai művészet mesterművei” című kiállítás megnyitóján, amelynek helyszíne a Palazzo del Quirinale.
A tárlaton az Európai Unió minden tagállama egy-egy általa kiválasztott művészeti alkotással mutatkozik be. Magyarország Csontváry Kosztka Tivadar (1853 Kisszeben – 1919 Budapest) „Magányos cédrus” című festményével, amely éppen 100 évvel ezelőtt, 1907-ben készült.
A festmény 1919-ben – Csontváry hagyatékával együtt – Gerlóczy Gedeon tulajdonába került, aki nemcsak megőrizte az alkotó életművét, hanem igyekezett a hazai és külföldi közönség előtt is ismertté tenni. A Magányos cédrust ’94 elején vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank a Gerlóczy-örökösöktől. A kép 2005 októberében közgyűjteményi tulajdonba került, illetve tartós letétként a pécsi Janus Pannonius Múzeumba.
Dr. Hiller István miniszter római látogatása során megnézi a Római Magyar Akadémia rekonstrukciós munkálatait is. A felújított épületet előreláthatólag június elején avatják föl ünnepélyes keretek között.

BreuerPress-info