A miniszterelnök üzenete a határon túli magyaroknak március 15-e alkalmából

Az anyaország minden felelős politikusának elsőrendű kötelessége tenni azért, hogy a magyar kül- és nemzetpolitika ne a magyarországi politika megosztottságának exportjáról, hanem a nemzeti összefogás képességének „behozataláról” szóljon – olvasható abban az üzenetben, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök intézett a határon túli magyarokhoz március 15-e alkalmából.


Az idei március 15-e sok szempontból különbözik a korábbiaktól – mutatott rá üzenetében a miniszterelnök, hozzátéve, hogy e szempontok között van egy örömteli is, amely számára fontosabb minden másiknál: azzal, hogy január elsejével Románia az Európai Unió tagja lett, az erdélyi, partiumi magyar közösség és az anyaország kapcsolata előtt is új távlatok nyílnak meg.
Úgy fogalmazott: „Az országhatárok egyre inkább összekötnek, és nem elválasztanak minket, ezzel párhuzamosan azonban egyre inkább a miénk, e határok egyik és másik oldalán élő magyaroké a felelősség, hogy ne húzzunk újabb, lelki-politikai választóvonalakat magunk közé”.
Hangsúlyozta, hogy az uniós tagság, illetve az európai integráció folyamata történelmi lehetőség, amely „kötelez minket a felelős hazafiságra. 1848 öröksége pedig emlékeztethet minket minderre”.
A kormányfő annak a kívánságának adott hangot, hogy a korábban csatlakozott országok magyarjainak, illetve az idén csatlakozó Románia magyar közösségének az idei, immár uniós határok között ünnepelt március 15-e hadd legyen a sikeres nemzeti érdekérvényesítés ünnepe.
„A most még uniós határokon kívül maradó honfitársainknak – a kárpátaljai, vajdasági magyaroknak – pedig hadd legyen az idei március 15-e a folytatódó, és immár egyre erősebb magyar közösségtől ösztökélt európai integrációnak az ünnepnapja” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki megosztottság nélküli, békés, nyugodt nemzeti ünnepet kívánt minden honfitársának.
BreuerPress-info