Szaúd-Arábia bírálta Iránt

A hat arab tagállamot tömörítő Öböl menti Együttműködési Tanács (CCG) külügyminiszterei Rijádban találkoztak, hogy megvitassák békés célú atomprogramjaikat, amely felveti az Iránnal való nukleáris fegyverkezési verseny veszélyét.


Szaúd-Arábia hétfőn közölte, hogy az iráni atomprogram plusz terhet jelent az amúgy is kihívásokkal küzdő térség számára, de az öböl menti arab országoknak joguk van békés célú nukleáris fejlesztésekkel kapcsolatos törekvéseikhez.
A hat tagállam a CCG decemberi csúcstalálkozóján állapodott meg arról, hogy tanulmányozzák a nukleáris fejlesztések megvalósíthatóságát.
„A térségben lévő atomválság plusz terhet jelent azokon a kihívásokon túl, amelyekkel máris szembe kell néznünk” – közölte Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter az ülést megnyitva. – „Ezért teljes felelősséggel kell kezelnünk az új kihívást (…) és olyan diplomáciai megoldásokat kell elfogadnunk, amelyekkel megőrizhetjük a térség országainak jogát békés célú atomenergiájukhoz” – tette hozzá.
Szaúd el-Fejszál herceg leszögezte: „a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség normáit és intézkedéseit a térség valamennyi országára, így Izraelre is érvényesítenie kell”.
A szaúdi külügyminiszter külön figyelmeztetett a síiták és szunniták közötti villongások veszélyére.
„A jelenlegi válságok (…) újabb problémákat okoztak az arab és iszlám nemzet számára, a legnagyobb veszély a felekezetiség tüzének, valamint a síiták és szunniták közötti villongásnak a szításában rejlik” – szögezte le.
„Tekintettel a probléma súlyosságára, a királyság ügyel arra, hogy megszilárdítsa az egyeztetést és az együttműködést kivétel nélkül a térség minden országával, beleértve az Iráni Iszlám Köztársaságot annak érdekében, hogy lokalizálni lehessen ennek a villongásnak a tüzét, egyesíthessük sorainkat és megvalósíthassuk a biztonság és a stabilitás céljait” – hangsúlyozta a szaúdi külügyek irányítója.
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton rövid látogatást tett Rijádban, ahol az iszlám világot megosztó „ellenséges összeesküvésekről”, valamint a palesztin kérdésről tárgyalt Abdalláh királlyal a SPA hivatalos szaúdi hírügynökség jelentése szerint. A szunnita rítus bölcsőjének számító Szaúd-Arábia aggódik a síita Irán növekvő közel-keleti, így iraki és libanoni befolyása láttán.
A rijádi tanácskozás résztvevői megbeszéléseiket összegezve az iráni „nukleáris dosszié” körül kialakult válság békés rendezése mellett foglaltak állást. Egyúttal felszólították Teheránt, hogy folytassa a párbeszédet a nemzetközi közösséggel, illetve az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Ugyanakkor kifejezték azt az óhajukat is, hogy Izrael csatlakozzon az atomfegyverek továbbadását korlátozó atomsorompó egyezményhez.
Az Öböl menti arab országok külügyminiszterei áttekintették az iraki, a libanoni, a palesztin és a szudáni helyzetet is.
BPI-info