Kovács László a vízumkérdést is felvetette Washingtonban

Kovács László az EB nevében vetette fel a kérdést, hangsúlyozva, hogy az EU vízumpolitikája kifelé egységes, másrészt az Unió működésének egyik alapelve a szolidaritás. Brüsszel ezért szorgalmazza annak a jelenlegi állapotnak a megszüntetését, hogy Görögország kivételével a régi tagországok vízummentesek, az újak pedig Szlovénia kivételével vízumkötelezettek.


A vízumkérdést is felvetette hétfői washingtoni tárgyalásain Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámügyi biztosa Michael Chertoff belbiztonsági miniszternek, aki szerint az amerikai kongresszus készséget mutat a kérdés megoldása iránt.
Chertoff „megértést mutatott a felvetés iránt”, ugyanakkor külön kitért arra, hogy Magyarország esetében „jóval 10 százalék feletti” az elutasított vízumkérelmek aránya. Ezen mindenképpen javítani kell – mondta.
Az amerikai belbiztonsági miniszter értékelése szerint a vízumügyben „előrehaladás látszik a törvényhozásban”. Készség mutatkozik arra, hogy a vízummentességi körbe való bekerülés jelenlegi alapfeltételén könnyítsenek, és a 3 százalékos elutasítási küszöböt esetleg akár 10 százalékra emeljék.
Kovács László azért érkezett négynapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba, hogy az Európai Unió és Amerika közötti kétoldalú kereskedelem könnyítéséről, illetve a terrorizmus és a termékhamisítás miatti biztonsági ellenőrzések szigorításának lehetőségéről egyeztessen.
Mint kifejtette, a hétfői tárgyalások közös tapasztalata: az amerikai adminisztráció teljes mértékben osztja az EB aggályait azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államokba irányuló tengeri konténerek tervezett 100 százalékos átvilágítása nagyon nagy többletköltségekkel járna és lelassítaná az EU-USA kereskedelmi forgalmat, ami a világkereskedelem mintegy 40 százalékát teszi ki. Utalt rá, hogy a washingtoni képviselőház a közelmúltban törvényjavaslatot fogadott el a konténerek teljes körű átvizsgálásának szükségességéről, a szenátus azonban elutasította a javaslatot. Kovács László az EB nevében hangsúlyozta, hogy ez a rendelkezés alapjaiban változtatná meg azt a két éve folyó együttműködést, amelynek értelmében az EU és az Egyesült Államok hatóságai közösen ellenőrzik a berakodásokat, de nem teljes körűen.
Kovács László kedden tárgyalásokat folytat mások mellett Joe Lieberman szenátorral, a felsőház belbiztonsági bizottságának elnökével és Tom Lantos képviselővel, az alsóház külügyi bizottságának elnökével.
BreuerPress-info