Terv a klímaváltozás ellen

Egy nemzetközi tudóscsoport az ENSZ-ben bemutatta a klímaváltozás elleni küzdelem részletes tervét. Ban Ki Mun egy klímaváltozási csúcsértekezlet összehívását tervezi. New yorki tudósitónk jelenti.


Az ENSZ kérésére, az ENSZ Alapítvány és a Sigma Xi Tudományos Kutatási Társaság segítségével készült el a jelentés, amelyet, a 2000 tudóst magában foglaló ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottság (IPCC) ülésén mutatnak be.
A 11 ország képviselőiből álló 18-tagú tudóscsoport véleménye szerint a XXI. századot rendkívüli időjárás, egyre terjedő aszály és betegségek, az óceánok vízszintjének emelkedése és a part menti lakosok elmenekülése jellemez majd.
Rosina Bienrbaum, a michigani egyetem ökológusa szerint „A tenger szintjének emelkedésével és a viharok veszélyének növekedésével a környezeti változások miatt elmenekülők száma több tízmillió lesz majd”
A tudósok több ajánlást is kidolgoztak. Ezek között található az „engedélyezett legmagasabb globális hőmérsékletre” vonatkozó politikai megállapodás, valamint az ENSZ- és más forrásoknak a rászorulók megsegítésére való aktivizálása.
Az ENSZ-főtitkár szóvivője bejelentette, hogy több szervezet kérte az ENSZ főtitkárát egy klímaváltozási csúcstalálkozó összehívására. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja felkérte Ban Ki Mun ENSZ főtitkárt, hogy a globális felmelegedés veszélyeiről szóló jelentések miatt hívjon össze egy rendkívüli klíma-csúcsértekezletet.
BPI Info – Barát Tamás New York