Solana is BT-határozatot sürget Koszovó ügyében

Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja Gyurcsány Ferenchez intézett válaszlevelében megerősítette, hogy – a magyar állásponttal egyetértésben – az életképes koszovói rendezéshez az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata szükséges.


Solana a miniszterelnök február 8-i levelére reagált. Gyurcsány Ferenc akkor a főmegbízott mellett Barosohoz, az EU Bizottságának elnökéhez, illetve Merkel kancellárhoz, az EU soros elnökéhez írt levélben fejtette ki a magyar véleményt Ahtisaari ENSZ megbízott koszovói rendezési javaslatáról.
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője február 23-án kelt válaszában megerősíti: az Európai Unió a továbbiakban is jelentős erőfeszítéseket tesz a Nyugat-balkáni régió tartós stabilitásának és a Koszovó területén élő közösségek jövőjének biztosítására. ”Koszovó státusza rendezésének célja a régió stabilitásának biztosítása, míg a bizonytalanság destabilizációt jelent. Az Európai Unió mielőbb fenntartható megoldást kíván találni a koszovói kérdésben” – írja Solana.
A főképviselő a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan hangsúlyozza: a fenntartható rendezésnek átfogó és hatékony intézkedéseket kell tartalmaznia valamennyi koszovói közösség biztonságának és jövőjének biztosítására.
Javier Solana azzal is egyetértését fejezte ki, hogy meg kell erősíteni Szerbia európai törekvéseinek támogatását. Az Európai Tanács kész az új szerb kormánnyal ennek érdekében tevékenykedni – írja a főmegbízott. Ennek fontosságát Gyurcsány Ferenc február eleji levelében külön hangsúlyozta. A miniszterelnök a hétvégén Budapesten találkozott Tadic szerb elnökkel.
BreuerPress-info