Szili Katalin a Népszavában

Szili Katalin szerint csak az értheti félre cikkét, aki kizárólag a hatalomban tud gondolkodni


Csak az értheti félre a cikkemet, miszerint új politikára van szükség, aki kizárólag hatalomstruktúrában tud gondolkodni – nyilatkozta a házelnök pénteken, megjelent írásáról.
A napilapban Szili Katalin arról írt, hogy értékelvű kormányzásra van szükség, amivel a baloldal a magyar társadalom többségének bizalmát visszanyerheti. Szerinte tudomásul kell venni, hogy a párt van a koalícióban és nem a kormány a pártban. Fel kell vállalni a kormányzás politikai kontrollját – szögezte le a cikkben.
Szili Katalin szerencsés egybeesésnek nevezte az MTI kérdésére azt, cikke egy nappal az MSZP tisztújító kongresszusának kezdete előtt jelent meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az írás elég hosszú ideje érlelődött.
A házelnök hangoztatta, hogy nemcsak párttársainak szól az írás, hanem az egész társadalomnak szeretett volna átláthatóbb politikát felmutatni. Szerinte fontos, hogy a társadalom teljesen tudatában legyen: az MSZP valóban olyan néppárt, ahol sokféle áramlat, nézet megfér egymással.
A párt csak akkor tud példát mutatni demokráciából a társadalom előtt, ha a belső demokráciát is megőrzi. „Ilyen alapon a cikk lehet egyfajta lakmuszpapír is, hogy tűrje a belső demokráciát ez a párt” – fűzte hozzá.
Határozottan visszautasította, hogy az írás a miniszterelnökkel szembeni állásfoglalás lenne. Leszögezte, támogatja, hogy Gyurcsány Ferenc legyen az MSZP elnöke.
Úgy fogalmazott: egy demokráciában – beleértve a párt belső demokráciáját – teljesen elfogadott, hogy hangsúlybeli, és nézetbeli különbségek vannak.
Rendszerkorrekción – mint mondta – azt érti, hogy többek között új alkotmányra lenne szükség, csakúgy mint a parlamenti struktúra átalakítására és a választójogi, illetve a gyülekezési törvény módosítására.
Kifejtette, hogy a politikusoknak fel kell ismerniük azt, hogy lépni kell, ha apró változtatással nem lehet úgy formálni a szabályokat, hogy azok kedvezőek legyenek az életviszonyok szempontjából.
„Ezért is fogalmaztam meg, hogy egy új politikára van szükség” – fejtette ki a házelnök, aki szerint ugyanahhoz a célhoz többféle úton is el lehet jutni.
„Ennek a felmutatása volt részemről a cikk” – mondta.
Arra a felvetésére, hogy a „partvonalon kívülről” miként tud részt vállalni ennek az új politikának a kialakításában, azt mondta: állandó meghívottja az elnökségi üléseknek, és javaslatait „hozzáadott értékként” kínálja a szembesüléshez.
Szili Katalin úgy látja, cikke összegzi a szocialista párt tagságában is felmerült kérdéseket.
„Lehet, hogy én mondok ki hangosan olyan dolgokat, amelyek már megfogalmazódtak párton belül” – vélekedett.
Úgy fogalmazott: van lelkiismerete, és szeretne továbbra is olyan házelnök maradni, aki ebben a „ma érzékelhető gyűlöletstruktúrában” képes kiegyenlítő szerepet játszani.
„Ha nagyon belenézünk a tükörbe, mindenki számára nyilvánvaló, hogy az a fajta politikai stílus, ami csak és kizárólag a gyűlöletben tud gondolkodni, az hosszútávon zsákutcába viszi az országot” – szögezte le.