Mellőzi a palesztin egységkormányt

A megállapodás George Bush és Ehud Olmert pénteki telefonbeszélgetésén született meg, de csak most hozták nyilvánosságra.


Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő megállapodott, hogy mellőzi a palesztin egységkormányt, hacsak az el nem fogadja a nemzetközi követeléseket – jelentette be az izraeli miniszterelnök irodája , Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter tárgyalásainak kezdetéhez időzítve.

A Jeruzsálembe érkező Rice maga is azt mondta, hogy „komplikációk vannak” a leendő palesztin egységkormánnyal kapcsolatban. Ezek fontos idők annak megvitatására, hogy Izrael mellett megalakuljon a palesztin állam, annak ellenére, hogy – mint mondta – a megalakuló egységkormány problémákat okoz.
Az amerikai külügyminiszter közölte: nem akarja előre megítélni az új kormányt, mielőtt megalakul, de utalt arra, hogy a koalíciós tárgyalások előrevetítik árnyukat a palesztin elnök és az izraeli miniszterelnök között Rice jelenlétében hétfőre tervezett csúcstalálkozóra.
Sokkal egyértelműbben fogalmazott Cipi Livni izraeli külügyminiszter, aki Rice-szal együtt részt vett a tárgyalások kezdetét jelző sajtótájékoztatón. Mint mondta, a palesztin belső megállapodás a kormányról nem felel meg a nemzetközi közösség elvárásainak.
Létfontosságú annak megértése, hogy Izrael és a nemzetközi közösség elvárja bármiféle palesztin kormánytól, hogy tegyen eleget e követelményeknek – jelentette ki.
A palesztin kormánynak eszerint el kell ismernie Izrael létezési jogát, le kell mondania az erőszakról, és el kell fogadnia a korábban megkötött közbülső békemegállapodásokat. A Hamász és a Fatah koalíciója messze esik ezektől a követelményektől.
BreuerPress-info