Mekkai zarándoklat

Hárommillió muzulmán gyűlt össze a világ minden részéről Szaúd-Arábiában és kezdte meg az évenkénti mekkai zarándoklatot, a haddzsot


Kezüket az ég felé emelve elindultak a Mekka melletti Mína-völgybe, nekifogva annak a szertartássorozatnak, amellyel megtisztítják magukat bűneiktől.
Az idei haddzs súlyos válságok közepette megy végbe – Irak, palesztin területek, legújabban Szomália -, nőnek a feszültségek az iszlám két fő irányzata, a szunniták és a síiták között, akik ilyenkor, a mekkai zarándoklat idején egybegyűlnek a szent város, Mohamed próféta szülőhelye körül.
„Nem fogjuk megengedni a felekezeti feszültség szítását egyik fél részéről sem a haddzs idején” – figyelmeztetett Najef bin Abdel-Azíz belügyminiszter még a zarándoklat kezdete előtt.
„A zarándoklaton nincs helye politikai zászlók lengetésének (…) vagy olyan jelszavaknak, amelyek megosztják a muzulmánokat, akiknek Isten azt rendelte, hogy egységesek legyenek – szólt Száleh bin Abdul-Azíz, az iszlám és vallási ügyek minisztere a zarándokokhoz. – A haddzs az egység, a könyörület és az együttműködés iskolája.”
Mint az előző napokon is – százezrek keringtek Mekkában a fekete Kába kő körül, majd megkezdték zarándokútjukat. Mekka az iszlám legszentebb helye, a muzulmán hívők mindenütt a világon Mekka felé fordulva imádkoznak.
A szaúdi hatóságok becslése szerint 3 millióan vesznek részt az idei haddzson, közülük több mint 1,6 millióan külföldről. Pontosabb számot lehet majd mondani pénteken, a zarándoklat „legerősebb” napján, amikor a hívők felmásznak az Arafát-hegy csúcsára, s ott imákkal töltik a napot.
A rendre és a zökkenőmentes közlekedésre több mint 30 ezer rendőr ügyel a zarándoklat által érintett szent helyeken és környékükön. Tavaly több mint 360 ember vesztette életét a Mína-völgyben, amikor a sátán megkövezésének szertartására menet az összetorlódott tömeg agyontaposta őket.
Elindult Mekkába csütörtökön Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök is: Rafahnál átlépett a Gázai övezetből Egyiptomba – közölte a rafahi átkelőnél szolgáló európai megfigyelők szóvivője. Vele tart Mahmúd Zahar külügyminiszter, Szaíd Szajjám belügyminiszter és Ahmed Bahar parlamenti alelnök is – tájékoztatott Gázi Hamad kormányszóvivő.
Haníje és kísérete a zarándoklat után folytatja november végén kezdett térségbeli körútját: Kuvaitba és Katarba, majd pedig Jordániába utazik, ahova II. Abdalláh király hívta meg Mahmúd Abbász palesztin elnökkel együtt, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a két vezetőt
BreuerPress-info