Hamász elszigetelése ?!

Aláírta George Bush amerikai elnök a Hamász elszigetelését célzó törvényt, amely megtiltja a radikális iszlámista mozgalom által ellenőrzött palesztin hatóságok amerikai segélyezését, amíg a Hamász nem ismeri el Izraelt és nem mond le az erőszakról.


Bush elnök alá írta a vonatkozó törvényt, olyan időszakban, amikor a palesztin területeken kormányzó Hamász és a nála mérsékeltebbnek tekintett, Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom fegyveresei véres harcokat vívnak a Gázai övezetben.
A törvény megtilt mindenféle amerikai segítséget a Hamász irányította palesztin hatóságoknak, amíg a radikális mozgalom nem ismeri el Izrael jogát a létezésre, illetve az izraeli és az amerikai kormánnyal, és a nemzetközi közösséggel korábban kötött szerződések érvényességét. Ez vonatkozik az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére kidolgozott nemzetközi terv – útiterv – elismerésére is. A béketerv két – egy zsidó és egy palesztin – állam egymás mellett élését irányozza elő – hangoztatta a washingtoni Fehér Ház közleményében.
Az amerikai kormány röviddel a Hamásznak a januári palesztin parlamenti választásokon aratott győzelme után beszüntette a Palesztin Hatóság támogatását: Washington ugyanis nemzetközi terrorszervezetnek tekinti a palesztin radikális mozgalmat. A most aláírt törvény így lényegében az eddigi washingtoni politikát ülteti át az amerikai jogba.
A Hamász-kormány segélyezésére vonatkozó tilalom ellenére az Egyesült Államok humanitárius segélyként, illetve nem kormányzati szervezetek útján – a Hamászt megkerülve – eddig 468 millió dolláros segítséget nyújtott a palesztinoknak.
BreuerPress-info