Mustra 2006

Mustra 2006 címmel az örökségvédelem ez évi eredményeit bemutató kiállítás nyílt pénteken Budapesten, az Örökség Galériában. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) tárlatát Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.


„Ez a bemutató nem csak azt láttatja, amit alkottak, hanem értékeket mutat fel. Értékeket a régészet, a műemlékvédelem, a sírkertek megóvása és a feltárások tekintetében” – fogalmazott köszöntő beszédében a házelnök.
Szili Katalin kiemelte, hogy néhány, határon túli – például erdélyi, kárpátaljai és római – műemlék-felújítás helyszínén személyesen járt.
Az Országgyűlés elnöke, aki a KÖH összes munkatársának köszönetet mondott az egész éves teljesítményért, hozzátette: örömére szolgál, hogy a költségvetésben sikerült elérniük, a hagyományápolás és az örökségvédelem szakterületére „ne a maradék-elv alapján” csoportosítsák át a finanszírozási forrásokat.
Varga Kálmán, a KÖH elnöke az ünnepi hangulatú megnyitón Szili Katalin mellett külön köszöntötte Schneider Mártát, az Oktatási és Kulturális minisztérium szakállamtitkárát, akinek – mint a hivatal vezetője elmondta – nagy szerepe volt abban, hogy a hivatal bizonyos hatásköreit „az elmúlt viharos hónapokban” ne szüntessék meg.
Az idén mintegy 1,2 milliárd forintot költhettek klasszikus örökségvédelmi feladatokra, a 2007-es esztendőben a hivatalnak fel kell készülnie az európai uniós projektekre, ez minden bizonnyal létszám- és feladatbővüléssel jár – mondta Varga Kálmán.
A budai Örökség Galériában február 25-ig látható kiállítás sorra veszi az eltelt esztendő legfontosabb műemléki felújításait, rekonstrukcióit, régészeti feltárásait és műtárgyvédéseit, de visszatekint a lényeges szakmai eseményekre is.
A 79 tablóból álló tárlat mindemellett szemlélteti a hivatalban és az örökségvédelem területén végzett szerteágazó munkát: a kutatásokat, a hatósági határozatok megszületését és a megvalósult helyreállításokat.
A kiállítás nem csak az épületek védelméről szól, hanem megújult orgonákról, víz alatti régészetről, műtárgyak védéséről, történelmi emlékhelyek felméréséről és síremlékek helyreállításáról, avatásáról is.
BreuerPress-info