Megkötötték az EKF-program finanszírozási szerződését

Megkötötték az Európa kulturális fővárosa 2010 program (EKF) kilencmilliárd forintos működési költéseinek finanszírozási szerződését, melyet Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Tasnádi Péter, Pécs polgármestere írt alá a baranyai megyeszékhelyen pénteken.


A szerződés biztosítja a felvezető években és 2010-ben a művészeti munka, a reklám- és marketingköltségek, bérek, és más dologi kiadások fedezetét. A kilencmilliárd forint 40 százalékát a központi költségvetés, a fennmaradó részt a pécsi önkormányzat és támogatók teremtik elő.
Hiller István a programot a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb kulturális vállalkozásának nevezte.
Az EKF olyan lehetőség, amely eddig soha és 2016-ig biztosan nem adatik magyar városnak. Bár a címet egy magyar város kapta, a siker az egész ország dicsősége lesz – mondta.
Mint hangsúlyozta, a program hazai szereplői arra vannak késztetve, hogy ne csak a partnervárosok, Essen és Isztambul képviselőivel, hanem egymással is összefogjanak, együttműködjenek.
Tasnádi Péter arról szólt, hogy Pécs a mintegy 45 milliárd forint összköltségvetésű EKF révén 2010-ig egyedülálló fejlesztési lehetőségek előtt áll, és reményei szerint a munkába civilek és más partnerek is bekapcsolódnak.
A polgármester a sajtó képviselőinek bemutatta Méhes Mártont, az EKF csütörtökön megválasztott művészeti igazgatóját, és Kiss Tibor általános igazgatót.
Hiller István a vezető tisztségviselőkkel kapcsolatban megjegyezte: mindketten élvezik a kormány bizalmát és támogatását.
BreuerPress-info