Elfogadhatatlan a holokauszt tagadása – mondotta Ban Ki Mun

Ban Ki Mun, az ENSZ új főtitkára első nyilatkozatában azt mondta, hogy „elfogadhatatlan” a holokauszt tagadása éppúgy, mint az, hogy bárki egy másik ország vagy nép megsemmisítésére szólítson fel. Helyszíni tudósítónk jelenti.


A dél-koreai származású Ban Ki Mun, az ENSZ új főtitkára, a 192 tagállam képviselői előtt letette a hivatali esküjét, amiben megfogadta, hogy munkája során kizárólag a szervezet érdekeit fogja szolgálni, és nem fogad el utasításokat kormányoktól vagy más szervezetektől.
Ban Ki Mun az eskütételt követő első nyilatkozatában kiemelte, hogy „elfogadhatatlan” a holokauszt tagadása éppúgy, mint az, hogy bárki egy másik ország vagy nép megsemmisítésére szólítson fel.
Ez az üzenet egyértelműen Iránnak szól, ugyanis december első felében Teheránban egy úgynevezett „tudományos konferenciát” rendeztek, ahol a téma az volt, hogy a holokauszt egyáltalán megtörtént-e. Ezen a konferencián nemcsak irániak, de külföldiek is részt vettek, többek között az amerikai Ku Klux Klan egyik volt vezetője is.
Ezen a tudományosnak nevezett konferencián Mahmud Ahmadinedzsád iráni elnök felszólalásában úgy fogalmazott: „a cionista rendszer (Izrael) hamarosan ugyanúgy el fog tűnni, mint 15 éve a Szovjetunió”.
Az iráni államfő korábban már többször is kifejtette, hogy „Izraelt el kell törölni a Föld színéről”. Ban Ki Mun, az új ENSZ-főtitkár ezzel a nyilatkozatával egyértelművé tette, hogy számára az ilyen nyilatkozatok „elfogadhatatlanok”.

FPI Info Barát Tamás