Arab országok beszüntetik a pénzügyi embargót

„Úgy döntöttünk, hogy nem működünk együtt az embargó fenntartásában. A továbbiakban nem lesz nemzetközi blokád” – mondta Háled bin Ahmed bin Mohamed al-Kalifa bahreini külügyminiszter.


Az Arab Liga kairói székhelyén vasárnap ülésező tagállamok úgy határoztak, beszüntetik a palesztin területeket sújtó pénzügyi embargót válaszul arra, hogy az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában Izrael gázai övezeti offenzíváját elítélő határozattervezetet.
Az izraeli offenzívára adandó válasz megvitatására hivatott vasárnapi ülésen 11 arab külügyminiszter és más magas rangú tisztségviselő, diplomata vett részt az egyiptomi fővárosban.
A találkozóra árnyékot vetett, hogy az Egyesült Államok előző nap az ENSZ Biztonsági Tanácsában elutasította azt az arab határozattervezetet, amely elítélte volna Izrael gázai övezeti hadműveleteit és az izraeli katonák kivonását követelte volna a palesztin területről.
A kairói találkozó előtt az Arab Liga palesztin főtitkárhelyettese úgy nyilatkozott, hogy az arab országoknak egységesen ki kell állniuk a palesztinok mellett.
Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminiszter, a kormányzó Hamász militáns szervezet politikusa saját elmondása szerint egy rendkívüli arab csúcstalálkozó összehívását javasolta „a palesztin területeken egyre rosszabbodó helyzet megvitatására.
BPI-info