10 éves Markó Iván társulata

Tíz esztendővel ezelőtt alakult Markó Iván vezetésével Európa legnagyobb független együttese, a Magyar Fesztivál Balett.


A jubileumot különleges előadással ünnepli a társulat. Markó Iván Angyalok üzenete címmel készít új koreográfiát Johann Sebastian Bach muzsikájára, amely rendkívül nehéz feladat elé állítja az együttest. A mozdulatok és a látvány eszközeivel szeretnék kifejezni, hogy a harmadik évezred elején soha nem látott szükségünk van Földünk megóvására és az emberek egymás iránti szeretetének és felelősségének feltámasztására. Az új produkció ősbemutatója 2006. október 27-én lesz a Thália Színházban. A jubileumi gálaest második részében a nagysikerű József és testvéreit mutatják be.
A Magyar Fesztivál Balett első bemutatóját, a Nap szeretteit és a Bolerót 1996-ban a Duna Televízió is rögzítette. A fergeteges sikerű bemutatkozást követő tíz esztendő alatt olyan kiemelkedő előadások születtek, mint A magányos zongora, a Menyegző, A Kékszakállú két arca vagy a József és testvérei, amely a Boleróhoz hasonlóan a mai napig szerepel az együttes repertoárján. A József és testvérei című kétfelvonásos táncjátékból Markó Iván filmet is rendezett, amelyet 2000-ben a TV2 karácsony Szentestéjén sugárzott. A film még a tengerentúlon is komoly elismerést kapott, hiszen az egyik legnépszerűbb amerikai televíziós csatorna is méltatta magas művészi színvonalát. A következő év ősbemutatóját a Viva Verdit, Giuseppe Verdi csodálatos muzsikája ihlette. A Magyar Fesztivál Balett ezzel a produkcióval 2001 nyarán Olaszországban, a Cividalei Színházi Fesztiválon lépett közönség elé, ahol olyan sikert arattak, hogy két év múlva a Romantiáda című táncjátékkal ismét meghívást kaptak az Európa-hírű itáliai fesztiválra.
Markó Iván 2001-ben táncművészeti iskolát alapított egy újpesti általános iskolában azzal a szándékkal, hogy az együttes és a magyar táncművészet utánpótlását segítse. Az iskola növendékei fontos szerepet kaptak a Viva Verdi és a Romantiáda produkciókban.
A Holocaust 60 éves évfordulója 2004-ben arra inspirálta Markó Ivánt, hogy az Ótestamentumtól napjainkig a tánc, a film és a színház nyelvén fogalmazza meg az emberiség talán legnagyobb tragédiájának történetét. Abban az évben Izraelbe is eljutott a társulat, ahol a 2003-ban született Káin és Ábel című táncdrámával léptek fel a világhírű Rishon Le Zion-i Fesztiválon, Carmielben és Jeruzsálemben. Az elmúlt esztendőben Markó Iván a Rómeó és Júliából készített rendhagyó koreográfiát. Shakespeare legendás szerelmi történetét a XXI. századi Jeruzsálem történelmi falai közé álmodta. A tradicionális zsidó zenei hagyományokra épülő muzsikát Jávori Ferenc komponálta a Magyar Fesztivál Balett számára.

Név: Markó Iván
Születési hely, idő: Balassagyarmat, 1947.03.29.
Iskolák: Állami Balettintézet, 1959 – 1967
Mester: Hidas Hedvig
Társulatok: 1967-1972 Magyar Állami Operaház tagja, 1971-1972 magántáncosa,
1972-1979 Maurice Bejárt brüsszeli társulatának, a XX. század balettjának vezető szólistája,
1979-1991 Győri Balett alapítója, szólistája, koreográfusa, balettigazgatója
1981-1991 Győri Tánc és Képzőművészeti Szakközépiskola alapító igazgatója
1985- a Bayreuthi Ünnepi Játékok állandó koreográfusa
1972-1991 nyolcvan külföldi turné a világ számos országában, valamint a Párizsi Nagyopera, a Milánói Scala vendégkoreográfusa
1991 a jeruzsálemi Rubin Akadémia balettmestere és koreográfusa
1992 Bécsben, Párizsban és Sydneyben vendégkoreográfus
1996- a Magyar Fesztivál Balett alapítója, művészeti vezetője
Főbb szerepek: ˇ A hattyúk tava ˇ Giselle, ˇ A fából faragott királyfi ˇ Sylvia ˇ Tűzmadár ˇ Seraphita ˇ továbbá saját koreográfiái, főszerepei
Koreográfiák: ˇ A Nap szerettei ˇ Szamuráj ˇ A csodálatos mandarin ˇ Tabuk és fétisek ˇ Izzó planéták ˇ Bolero ˇ Székek ˇ Jézus, az ember fia ˇ Az igazság pillanata ˇ Bulgakov és a többiek ˇ Az élet peremén ˇ Fal ˇ Jeruzsálem fényei ˇ A sivatag vándora ˇ A Kékszakállú két arca ˇ József és testvérei ˇ A bosszú ˇ Viva Verdi! ˇ stb.
Filmek: ˇ Szamuráj (1982) ˇ Jézus, az ember fia ˇ Az álmok ura (1988 magy.- NSZK) ˇ Az igazság pillanata ˇ Párizs gyermekei (1989 francia) ˇ Siratófalak (1993 magyar – izraeli) ˇ Quetzalcoatl (1995 mexikói) ˇ József és testvérei (2000)
Díjak: Érdemes művész (1981),Kossuth – díj (1983)

Breuer Péter