Egyaránt tárgyalásokat szorgalmaz az izraeli és a palesztin többség

Az izraeliek és a palesztinok körében egyaránt hatvan százalék körüli többségben vannak azok, akik támogatják az izraeli-palesztin béketárgyalások mihamarabbi megkezdését


A jeruzsálemi héber egyetem Harry S. Truman Intézetének megbízásából készült reprezentatív felmérés szerint az izraeliek 56 százaléka támogatja, hogy Izrael akár a jelenlegi, az iszlámista Hámász vezette palesztin kormánnyal is tárgyaljon egy béke-megállapodás érdekében, míg a Palesztin Politika- és Közvélemény-kutató Központ friss felmérésének adatai szerint a palesztinok 59 százaléka támogatná, hogy a Hámász-kormány kezdjen tárgyalásokat Izraellel.
Még nagyobb – kétharmados – az izraeliek körében annak támogatottsága, hogy Izrael az esetlegesen megalakuló palesztin nemzeti egységkormánnyal üljön tárgyalóasztalhoz.
A képet árnyalja, hogy a palesztinok többsége (57 százalék) helyesli, hogy támadásokat hajtsanak végre izraeli civil célpontok ellen. Több mint 60 százalékuk úgy véli, hogy utánozni kellene a Hezbollah libanoni síita szervezet módszereit, és rakétákat kellene kilőni az izraeli városokra. A válaszadók kereken háromnegyede támogatásáról biztosította azt a június 25-i támadást is, amelynek során három palesztin fegyveres csoport elrabolt egy izraeli katonát.
Ezzel együtt a palesztinok 74 százaléka gondolja azt, hogy a palesztinok nem számíthatnak csak a fegyveres akciókra, hanem politikai megoldást kell keresni a válságra.
A politikai megoldásra tett szerény javaslatot Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter az al-Haját című, arab nyelvű napilapban megjelent írásában. „Talán itt lenne az ideje, hogy újra találkozzon minden érdekelt fél azon a szinten, mint 1991-ben” – írta, a 15 évvel ezelőtti madridi béketárgyalásokra utalva, amelyen az akkori amerikai és szovjet elnök, az izraeli kormányfő és négy külügyminiszter – az egyiptomi, a jordániai, a szíriai és a libanoni – vett részt. A megbeszélések eredményeként Izrael és Jordánia 1994-ben békét kötöttek egymással, s magas szintű izraeli-szíriai tárgyalások kezdődtek, amelyek 2000-ben közel kerültek egy megállapodás megkötéséhez.
Izrael szabadon elengedte Nászer as-Sáer palesztin miniszterelnök-helyettest. A Hámász-vezetőt Gilád Salit izraeli tizedes június 25-i elrablása után vették őrizetbe a mozgalom több mint 60 tagjával együtt.
Juval Diszkin, az izraeli belbiztonsági szolgálat vezetője az izraeli kormányülésről kiszivárgott értesülések szerint azzal vádolta Egyiptomot, hogy szemet huny a területéről a Gázai övezetbe irányuló palesztin fegyvercsempészés fölött.
BreuerPress-info