Egységkormány ?!

A Fatah Abbász elnökletével tartott központi bizottsági ülése az első ilyen tanácskozás volt azóta, hogy a Hamász megnyerte a januári palesztin törvényhozási választásokat. A palesztin kormányt vezető Hamászt azóta a nemzetközi közösség elszigetelte és gazdasági bojkottal sújtja, amiért megtagadta Izrael állam elismerését.


A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah párt magas rangú vezetői szerdán a jordániai fővárosban tartott tanácskozásukon támogatták, hogy egységkormányt hozzanak létre a Hamász radikális palesztin szervezettel a belső viszály és a nemzetközi elszigeteltség felszámolása érdekében.
Abbász szerint a Hamásszal létrehozandó egységkormány révén mérsékelni lehet az Izrael-ellenes álláspontot, és meg lehet nyitni az utat a béketárgyalások felújítása előtt. A tanácskozást azért tartották Ammánban, mert a Fatah 17 tagú központi bizottsága számára tilos a belépés Ciszjordániába.
Abbász tárgyalt az ott tartózkodó görög külügyminiszterrel, Dora Bakojannisszal is. Találkozójuk után a palesztin elnök újságírókkal közölte: tájékoztatta a külügyminiszter asszonyt az új kormány létrehozását célzó erőfeszítésekről. Mint mondta, a palesztin egységkormány létrehozása sürgető elsődlegességet élvez.
„Egyetértettünk abban, hogy az új palesztin kormányt a börtönben ülő palesztin vezetők által kidolgozott dokumentum alapján kell létrehozni, de ehhez időre van szükség” – szögezte le a palesztin vezető arra a dokumentumra utalva, amely hívei szerint implicit módon elismeri Izraelt.
Más magas rangú Fatah-vezetők szerint az új egységkormány révén a palesztinok kikerülhetnek a politikai elszigeteltségből. „A palesztin helyzet nehéz, és az egyetlen kivezető út – ahogy mi a Fatahban és más palesztin csoportokban látjuk – a nemzeti egységkormány létrehozása” – közölte Szalim Zaanún, a Palesztin Nemzeti Tanácsnak, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet fő döntéshozó szervének a vezetője.
BreuerPress-info.