Indiában megnyitott a „Hitler” étkezde

A múlt héten megnyílt étkezdét ráadásul Hitlerről készült poszterekkel és náci horogkeresztekkel reklámozták, ami felháborította az indiai zsidó közösséget.


Tiltakozását fejezte ki Izrael indiai külképviselete amiatt, hogy „Hitler keresztje” néven étkezdét nyitottak az India pénzügyi központjának számító Mumbai (Bombay) városában.
Daniel Zonsájn, az indiai városba kinevezett izraeli főkonzul arra kérte a mumbai hatóságokat, hogy érjék el az étkezde nevének megváltoztatását. „Bízunk benne, hogy az indiai hatóságok gondoskodni fognak arról, hogy a tömeggyilkos Hitler ne részesüljön semminemű rehabilitációban” – fejtette ki Zonsájn, aki szerint „a heccnek is megvan a maga határa”.
Panít Szablok, a frissen megnyitott étterem vezetője azonban teljesen elzárkózott attól, hogy megváltoztassa az üzlethelyiség nevét. Elmondása szerint azért keresztelték el étkezdéjüket a Führer után, mivel ki akartak tűnni a több száz más étterem közül.
Az étteremtulajdonos hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban sem a náci ideológia terjesztése, sem pedig a zsidó közösség feldühítése, de az októberben ugyanezen a néven megnyitandó két új éttermüknek is reklámot akartak csinálni. „Mint ahogy Hitler szándékában állt meghódítani a világot, úgy szeretném én legalább a saját körzetemet az éttermemben felszolgált ételekkel meghódítani” – mondta.
BreuerPress-info