Izrael aggódik

Izrael budapesti nagykövete a diplomáciai képviseleten rendezett sajtóreggelit követően beszélt arról , hogy „koalíció formálódik” a szavai szerint két nem demokratikus vezetésű olajhatalom – Irán és Venezuela – között.


Aggodalommal figyeli a formálódó iráni-venezuelai energiaipari együttműködést David Admon, Izrael magyarországi nagykövete, aki szerdán a BPI-nek adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy akár világméretű konfliktushoz is vezethet az olajjal rendelkező, de nem demokratikus vezetésű államok és a üzemanyagra szoruló országok ellentéte.
Hugo Chávez venezuelai államfő legutóbb július végén járt Iránban, ahol az energiaipari együttműködés elmélyítését ajánlotta vendéglátóinak. Az Egyesült Államokkal nyíltan ellenséges viszonyban lévő venezuelai államfő most ötödször kereste fel Iránt.
David Admon a formálódó iráni-venezuelai koalíció kapcsán fejtette ki azt a véleményét, hogy ha az olajjal és egyéb üzemanyagokkal rendelkező antidemokratikus országok nem kínálják elfogadható áron a felhasználóknak a nyersanyagot, a két tábor között „hatalmas ellenségeskedés lesz”. Szerinte ennek előszele már most is érezhető.
Úgy vélte, hogy a konfliktus kezdetben az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháborúhoz hasonlít majd, de nem tartja kizártnak, hogy olyan fegyveres háborúhoz fog vezetni, amelyről „a történelemben még nem hallottunk”.
Hugo Chávez teheráni látogatását megelőzően Oroszországban járt, s közel 3 milliárd dollár értékű fegyverszállításról tárgyalt. Egy héttel később az amerikai külügyminisztérium azonnali hatállyal tiltólistára helyezett két orosz társaságot – az állami fegyverexportőr céget és a Szuhoj repülőgépgyártót – arra hivatkozva, hogy azok állítólag atomfegyver előállításához szükséges technikát adtak el Iránnak.
BreuerPress-info