Hezbollah elleni támadások

A libanoni síita Hezbollah elleni támadások folytatását ígérte Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter.


Ramon leszögezte: az izraeli hadsereg továbbra is támadni fogja a libanoni Hezbollah-célpontokat és a katonák addig maradnak Dél-Libanonban, amíg meg nem érkeznek oda a nemzetközi haderők. Ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa által tervezett határozatot illeti, a miniszter kétségeit hangoztatta, hogy a Hezbollah elfogadja-e azt. Arról nem nyilatkozott, hogy Izrael elfogadja-e az indítványt jelenlegi formájában.
Szkepticizmusának adott hangot Simon Peresz miniszterelnök-helyettes egy azonnali libanoni tűzszünettel kapcsolatban. A politikus szerint a BT-határozat elfogadása után hetekbe telhet, amíg megvalósul az ellenségeskedések leállítása és a tűzszünet, amelyet többnemzetiségű haderő Dél-Libanonba való vezénylése követhet.
„Az egész világnak választ kell adnia a Hezbollahnak, nemcsak Izraelnek” – hangsúlyozta Peresz, a síita csoportot olyan gyilkos szervezetnek nevezve, amely egy külföldi hatalmat, Iránt, szolgál, hogy elpusztítsa Libanont.
„A libanoniak nem ellenségeink. Ha a libanoni kormány enged a Hezbollahnak, Libanon belesüllyed az erőszakba és az önpusztításba” – figyelmeztetett a miniszterelnök-helyettes.
BreuerPress-info