Az ENSZ közel-keleti határozattervezetének főbb pontjai

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Franciaország és az Egyesült Államok által benyújtott közel-keleti határozattervezetről tárgyal, amelynek célja, hogy véget vessen az Izrael és a Hezbollah fegyveresei között több mint három hete tartó harcoknak.


A határozattervezet főbb pontjai a következők:
– Felszólít az „ellenségeskedések teljes beszüntetésére”, a Hezbollahnak azonnal be kell szüntetnie valamennyi támadást, Izraelnek pedig azonnal véget kell vetnie a offenzív hadműveletnek.
– Felkéri a 2000 fős libanoni békefenntartó erőt, az ENSZ Libanoni Ideiglenes Haderejét (UNIFIL) a fegyverszünet ellenőrzésére.
– Dél-Libanonba telepítendő nemzetközi erő létrehozására szólít fel, amely azután vonulna fel Dél-Libanonban, hogy a felek elvi belegyezésüket adják meghatározott követelésekhez.
A dokumentum felszólítja Izraelt és Libanont a tartós tűzszünet támogatására, és a következő elveken alapuló tartós megoldás elfogadására:
— Izrael és Libanon szuverenitásának és területi épségének szigorú tiszteletben tartása;
— a Libanon és Izrael közötti „kék vonal” néven ismertté vált elválasztó vonal maradéktalan tiszteletben tartása mindkét fél által;
— Libanon nemzetközi határának kijelölése, különös tekintettel a vitatott területekre, így közöttük a Sebaa-tanyákra;
— valamennyi libanoni fegyveres csoport lefegyverzése;
— fegyverembargó felrendelése annak megakadályozására, hogy a libanoni hadseregen kívül másoknak is szállítsanak fegyvert.
A határozat bevezetője, nem pedig a fő része szorgalmazza az elhurcolt izraeli katonák feltétel nélküli szabadon bocsátását, és bátorítja az „Izraelben fogva tartott libanoni foglyok kérdésének rendezését célzó erőfeszítéseket”.
BreuerPress-info