két izraeli katonát elrabló síita Hezbollah

A Hezbollah szervezetet Izrael 1982-es libanoni bevonulását követően alapították az iráni rezsim aktív támogatásával.


Az 1982-több száz iráni forradalmi gárdista érkezett Libanonba azzal a céllal, hogy „felvegye a harcot a cionistákkal”. A központját a kelet-libanoni Bekaa-völgyben létrehozó Hezbollah az ő irányításuk alatt alakult meg, és elnyerte a vallási fundamentalizmust fenntartásokkal kezelő Szíria támogatását is.
A nyolcvanas évek folyamán sikeresen szorította vissza a rivális síita mozgalom, a Szíria-barát Amal befolyását. A két szervezet közötti, fegyveres összecsapásokat sem nélkülöző ellentéteket csupán a nyolcvanas évek lezárultával, Irán és Szíria beavatkozásával sikerült rendezni.
A Hezbollah megerősödését jelképezte, hogy Izrael dél-libanoni egyoldalú kivonulását (2000) követően a kiürített övezetbe az Irán-barát szervezet milíciája vonult be. A szervezetnek, amelynek élén Hasszán Naszrallah sejk áll, 2004-es adatok szerint mintegy 7000 fegyveres tagja van, a szimpatizánsai révén azonban sokkal több ember mozgósítására is képes. A mozgalom katonai szárnyát irányító legfelsőbb vezetés székhelye Teheránban van. A Hezbollah szerepel az Egyesült Államok által terroristának tartott szervezetek listáján.
A Hezbollah 2005 júliusa óta tagja a libanoni kormánynak, a szíriai kivonulást követő első kormányban energiaügyi miniszteri tárcát kapott a Hezbollah-tag Mohamed Fneis, a külügyminiszteri posztot pedig a szervezethez közel álló Fauzi Szallúh tölti be. A mozgalom fejlett szociális hálót és képzési rendszert tart fent, és saját televíziós csatornával is rendelkezik.
BreuerPress-info