OKM-MTA együttműködéséről állapodott meg

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködéséről állapodott meg Hiller István miniszter és Vizi E. Szilveszter elnök keddi, budapesti találkozóján.


A mintegy félórás megbeszélést követően Hiller István az újságírók előtt azt közölte: fontosnak és elengedhetetlennek tartja az Akadémia reformját. Ez a reform az ország érdeke – hangoztatta, hozzátéve ugyanakkor, hogy annak végrehajtása az MTA belső ügye, így nem kíván beleszólni.
„Nem szeretném, ha bármi változatlanul maradna, mert a tudomány velejárója a mozgás, a változás” – mondta a szakminiszter.
Elmondta azt is, hogy szükségesnek tartja egy „progresszív tudománypolitikai koncepció” megalkotását. Utalt arra, hogy miniszteri megbízásakor ennek az elkészítését 2007 végéig vállalta. A koncepció célja, hogy Magyarországot a kibontakozó tehetség országaként tudja bemutatni határon innen és túl – fogalmazott.
Az MTA finanszírozására utaló újságírói kérdésre azt mondta: „felelősséggel (…) nem jelenthetem ki, hogy (…) lényegesen több pénz jutna az Akadémia költségvetésébe, (…) „több pénzt nem tudok ígérni”.
Vizi E. Szilveszter a találkozót követően ugyancsak azt közölte, hogy elégedett a megbeszéléssel. „A magyar tudomány a reformkor óta mindig is a nemzet tanácsadója volt, és a kultúra szerves része volt” – hangoztatta.
Elmondta, arról biztosította a minisztert, hogy az Akadémia elnöksége és köztestületi tagsága pártpolitikai, személyes vagy gazdasági érdekektől függetlenül mindig az ország, a nemzet érdekeit figyelembe véve alakítja ki véleményét.
Jó jelnek mondta, hogy a kormány igényt tart az Akadémia véleményére.
Szólt arról is, hogy úgy látja Magyarországnak nem az olcsó munkabérekkel kell kitűnnie az Európai Unióban, hanem a magyar szellemi tőkével, ami megjelenhet minden termékben és áruban.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy az akadémiai reform már régen megkezdődött. Mint mondta, az Akadémia és intézményhálózata alkalmazkodik a XXI. század kihívásaihoz, így például a technika fejlődéséhez.
Hiller István, az MSZP elnöke arra az újságírói kérdésre, mennyire cseng egybe a koalíciós pártok véleménye az MTA működéséről, azt mondta: „ez egy koalíciós kormány (…), ha vannak különbségek, azt is természetesnek tartom. (…) A kampánynak vége, kormányzunk, és a kormányzáson belül az OKM miniszterének feladata az Akadémiával való kapcsolattartás” – szögezte le.
BreuerPress-MCOnet