Illés György operatőrről

Kivételes ember volt, aki kivételes életet élt – olvasható Hiller István oktatási és kulturális miniszter Illés György halála kapcsán közreadott megemlékezésében.


Hiller István megfogalmazása szerint Illés György, aki „hét évtizedet töltött a fény szolgálatában”, „kivételes ember volt, aki kivételes életet élt”.
Az elhunyt művész a „legnagyobb magyar filmklasszikusok operatőre. Maga is élő klasszikus” – írja a miniszter, aki felidézi: fél évszázaddal ezelőtt Illés György indította el a Filmművészeti Főiskola operatőr szakát. A magyar operatőrök közül szinte mindenki őt tekinti a mesterének – hangsúlyozza.
A Magyar Operatőrök Társasága hétfőn közölte, hogy kilencvenkettő éves korában elhunyt Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr.
A kiváló művész híradófilmek készítése után 1949 és 1996 között hatvanhat játékfilm operatőre volt, 1949-ben ő indította el az operatőri képzést a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.
Stílust teremtett a Valahol Európában, a Ház a sziklák alatt, valamint az Isten hozta, őrnagy úr! című magyar filmek fényképezésével.
BreuerPress