Hamász elutasította a népszavazást

Július 26-ára írta ki szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök a népszavazást az Izrael mellett felállítandó önálló palesztin államról, azaz Izrael közvetett elismeréséről, amit a Hamász nyomban el is utasított.


„Mint a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának elnöke, úgy döntöttem, hogy alkotmányos jogomat és kötelességemet gyakorolva népszavazást hirdetek a nemzeti megegyezési dokumentumról” – olvasta fel Abbász egyik munkatársa az elnöki rendeletet. Nem sokkal később „a kormány elleni államcsíny meghirdetésének” minősítette a népszavazás kiírását Musír al-Maszri, a Hamász-kormány szóvivője.

„Annak kell viselnie a súlyos következményeket, aki bejelentette a referendumot” – tette hozzá. Közölte, hogy a Hamász „minden jogi eszközzel” igyekszik megakadályozni a népszavazás megtartását.

A Hamász azzal vádolja Abbászt, hogy a megegyezési tervről rendezendő népszavazással a radikális mozgalom által vezetett, a nyugati pénzügyi embargóval és a növekvő belső zűrzavarral küzdő palesztin kormány bukását készíti elő. Az izraeli börtönökben raboskodó palesztinok által kidolgozott terv a teljes Gázai övezetre és Ciszjordániára kiterjedő önálló palesztin állam létrehozását irányozza elő Izrael szomszédságában, Jeruzsálem fővárossal. Felmérések szerint a palesztinok többsége támogatja a tervet, Izrael viszont elveti azt.

A referendumon a szavazóknak a következő kérdésre kell válaszolniuk: „Egyetért-e ön a nemzeti megegyezési dokumentummal, a rabok dokumentumával?

” Iszmáil Haníje palesztin kormányfő a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott, szombaton előzetesen nyilvánosságra hozott interjúban felszólította a palesztinokat, hogy bojkottálják a palesztin elnök által meghirdetett referendumot.

„Az elnöknek nincs joga megkérdezni a népet” – mondta Haníje az interjúban, hangsúlyozva, hogy semmilyen törvény nem enged meg egy ilyen „konzultációt”. Haníje kijelentette, hogy a Hamász „kész tiszteletben tartani” Izrael „létezését”, ha az véget vet az 1967-es háborúban elfoglalt ciszjordániai területek megszállásának, beleértve Kelet-Jeruzsálemet, és lehetővé teszi a palesztin menekültek hazatérését. Cserében a Hamász tűzszünetet javasol a „következő 50 évre”, de, mint mondta, „amíg a megszálló földünkön marad, az ellenállás legitim joga népünknek”.

BreuerPress-info