Szilvásy Györgyöt az európai ügyek bizottsága támogatta

Az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén 11 igen szavazattal hét ellenében támogatta Szilvásy György kancelláriaminiszterré történő kinevezését.


A bizottsági meghallgatáson a Miniszterelnöki Hivatal kijelölt vezetője hangsúlyozta: erős kormányzással és intézményrendszerrel szeretnék irányítani, koordinálni a fejlesztéseket.
Szilvásy György elmondta, hogy miniszterként nem politikai szereplő akar lenni, hanem sokkal inkább szakmai kérdésként kezelné a fejlesztési források ügyét. A miniszterjelölt hozzátette: gyorsabb, végrehajthatóbb döntéseket szeretne e téren.
Tájékoztatása szerint a nemzeti fejlesztési tanács határozná meg a fejlesztések fő irányait, a tárcák vezetőiből, fejlesztéspolitikai szakemberekből álló fejlesztéspolitikai kabinet pedig a tervezést és a végrehajtást működtetné.
Utóbbi intézményt érintő ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva Szilvásy György elmondta, vezetője kormánybiztos lenne, akit nem az Országgyűlés számoltatna be, hanem a területért a parlament előtt a kancelláriaminiszter és a miniszterelnök lenne felelős. Hozzátette ugyanakkor, az európai uniós fejlesztési források tekintetében megvan a közvetlen országgyűlési beszámoltatás lehetősége.
Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, Magyar Bálintot a nemzeti fejlesztési tanács elnökhelyettesi posztjára kérte fel Gyurcsány Ferenc.
Beszélt arról is, hogy a kormány nem olyan alapon fogja meghatározni a fejlesztési források odaítélését, hogy melyik településnek kormánypárti, melyiknek ellenzéki a vezetése.
Bizottsági meghallgatásán Szilvásy György közölte, a második nemzeti fejlesztési tervet július végén nyújtják be Brüsszelnek.
BreuerPress-info