Megostromolták a palesztin tévé székházát

Hamász-fegyveresek egy csoportja megrohamozta a palesztin televízió Hán Júnisz-i székházát , míg az Arab Bank két gázai fiókját be kellett zárni, miután a kifizetetlen bérek miatt feldühödött köztisztviselők megrohamozták a pénzintézet központi fiókját.


A Mahmúd Abbász elnök ellenőrzése alatt álló közszolgálati televízió dél-gázai székhelyét mintegy több tucatnyi fegyveres foglalta el levegőbe leadott lövések közepette s azt kiabálva az ott dolgozóknak, hogy „Kollaboránsok vagytok! Elfogultak vagytok! Aljasok vagytok!”. Egy operatőrt megvertek, a többi bent lévő alkalmazottat kikergették, majd szétlőtték a berendezést. Fegyveresek egy csoportja eközben automata fegyverrel a háztetőn szétlőtte a parabola antennákat.
A Hamász egy szóvivője, Számi Abu Zuhri tagadta, hogy szervezetének bármi köze lenne a tévészékház elleni támadáshoz, mindazonáltal azzal vádolta a csatornát, hogy „gyakran uszít a Hamász ellen, ami fokozza a feszültséget”. A radikális szervezet aktivistái már többször megvádolták az Abbász elnök ellenőrzése alatt álló televíziót, hogy Hamász-ellenes információkat terjeszt.
A támadás után a palesztin televízió alkalmazottai nagygyűlést tartottak a gázai székház előtt. Tiltakozásképpen többen kipeckelték a szájukat, az operatőrök pedig földre helyezték kamerájukat. A csatorna bejelentette, hogy tiltakozásul félórás adásszünetet tart.
Bezárták az Arab Bank két fiókját hétfőn a Gázai övezetben, miután a bérük megígért kifizetésének elmaradása miatt tiltakozó palesztin köztisztviselők megrohanták a pénzintézet központi kirendeltségét. Mintegy harminc feldühödött ember rontott be az Arab Bank központi fiókjába, bérük kiadását követelve. A támadóan fellépő ügyfelek heves szóváltásba kerültek a pénzintézet igazgatójával.
A palesztin hivatalnokok utoljára márciusban kaptak fizetést, és a Hamász-vezette kormány vasárnap bejelentette, hogy a legalacsonyabb jövedelmű, a havi 325 dollárnál kevesebbet kereső 40 ezer közalkalmazott, valamint az Izraelben bebörtönzöttek és Izrael-ellenes akciókban meghalt palesztinok családtagjai hétfőn hozzájuthatnak egyhavi jövedelmükhöz. A pénz azonban nem érkezett meg minden érintett számlájára.
Megerősítette a Hamásznak címzett ultimátumát Mahmúd Abbász palesztin elnök, miszerint népszavazást ír ki arról a nemzeti megegyezési tervről, amelyet Izraelben bebörtönzött palesztin vezetők szerkesztettek abban a reményben, hogy véget ér a palesztin területeken kialakult pénzügyi-politikai válság, és amelyet a kormányon lévő radikális szervezet egyelőre nem fogadott el. Abbász ezt Javier Solanával hétfőn Rámalláhban tartott találkozója utáni sajtóértekezletén jelentette ki. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője útban Irán felé szakította meg útját Izraelben és a palesztin területeken.
BreuerPress-info