Neheztelést és zavart váltottak ki XVI. Benedek pápa auschwitzi szavai

Neheztelést és zavart váltottak ki ugyanakkor az olaszországi zsidó közösségben XVI. Benedek pápa auschwitzi szavai, amelyek szerint a náci háborús bűnökért „egy olyan bűnöző csoport felelős, amely erőszakot tett a német népen”.


Claudio Morpugno, az olasz zsidó közösség szövetségének elnöke szerint „zavarba ejtőek” a pápa szavai, mert szerinte a katolikus egyházfő „egy kissé enyhíteni próbálta” a nácizmus és a soá szörnyűségét. Róma főrabbija, Riccardo di Segni „problematikusnak” nevezte a pápa kijelentéseit.
Az olaszországi zsidó vezetők, miközben elismerték a német pápa auschwitzi látogatásának szimbolikus értékét, csalódottságuknak adtak hangot. Di Segni főrabbi, akinek szavait a La Repubblica című római lap idézte, úgy vélekedett, hogy XVI. Benedek felkiáltása („Istenem, miért engedted meg ezt?”) túlságosan Isten hiányára helyezi a hangsúlyt, nem az emberek hallgatására és felelősségére. Ugyancsak nem tartja meggyőzőnek a főrabbi a pápa magyarázatát a német nép felelősségét illetően, amelyből úgy tűnik, „mintha a német nép maga is áldozat lett volna, és nem tartozott volna az üldözőkhöz”.
BreuerPress-info