30 éves Szír megszállás után

A libanoni parlament kedden indítványban elutasította, hogy a szíriai igazságszolgáltatás a közelmúltban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Valíd Dzsumblatt libanoni drúz politikus, parlamenti képviselő ellen.


Az indítvány leszögezi, hogy a szíriai lépés ellentétes a libanoni alkotmánnyal, valamint „sérti a parlament és a libanoni nép méltóságát”, ezért azt a ház semmisnek tekinti.
A dokumentumot a parlamentben többségben lévő Szíria-ellenes képviselők szavazatával fogadta el a ház. Az Amal és a Hezbollah Szíria-párti síita mozgalmak képviselői tartózkodtak az indítványról rendezett szavazáson.
Szíria május 22-én adott ki Interpol-körözést Valíd Dzsumblatt ellen azon a címen, hogy a népszerű Szíria-ellenes libanoni politikus „bujtogatott” Szíria ellen. A szíriai hatóságok szerint Dzsumblatt nem tett eleget annak a május 3-án kiállított idézésnek, amely szerint hét napon belül köteles lett volna megjelenni egy szíriai katonai bíróság előtt.
A drúz politikus ellen „az amerikai kormány Szíria megszállása céljából való fellázítása” és „Szíria megrágalmazása” címén indult nyomozás, miután a The Washington Post című tekintélyes amerikai lapnak adott interjúban azt mondta, „(az amerikaiak) bevonultak Irakba a többségre hivatkozva. Ugyanezt megtehetik Szíriával is.”
A szíriaiak vallomástételre beidézték Marván Hamadét, a libanoni kormány távközlési miniszterét is, aki szintén tett Szíria-ellenes kijelentéseket.
Dzsumblatt vezető személyisége a bejrúti parlament Szíria-ellenes többségének, amely azzal vádolja a szíriai vezetést, hogy az áll az elmúlt időszakban Libanonban elkövetett merényletek, köztük a Rafík Haríri exkormányfő életét kioltó 2005. februári pusztító robbantás mögött. Szíria a Haríri-merénylet után rá nehezedő nemzetközi nyomásnak engedve vonta ki csaknem 30 éves megszállás után tavaly áprilisban Libanonban állomásozó csapatait.
BPI-info