„Reformok és a finomhangolások parlamentje”

Szili Katalin az Országgyűlés következő négy évéről
A következő négy évben az Országgyűlés a reformok és a finomhangolások parlamentje lesz mondta Szili Katalin.


A házelnök az Országgyűlés előtt álló feladatokról beszélve elmondta, hogy Magyarországnak az Európai Unió tagjaként igazodnia kell a közösségi szabályokhoz, emellett változtatni kell az Országgyűlés szerkezetén és munkáján.
Szili Katalin az utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: a hatékonyság, az ésszerűség és a nyitottság mellett valamennyi frakció elkötelezett.
Az Országgyűlés elnöke nagyobb nyilvánosságot szeretne a bizottságokban folyó munkának, valamint fontosnak nevezte a házszabálytörvény megalkotását.
A sajtótájékoztatón megkérdezték Szili Katalint, mi a személyes véleménye a kisebb parlamentről.
„A szabályozás ebben a ciklusban megvalósítható lesz, azt nem gondolom, hogy ebben a ciklusban a gyakorlati megvalósítása szóba jöhet” – válaszolta a házelnök hozzátéve, hogy olyan alkotmányreformra lenne szükség, amelynek egyik eleme lenne ez a kérdéskör.
A politikus az Országgyűlés nemzetközi tevékenységéről szólva elmondta: ősszel konferenciasorozatot rendeznek Demokrácia az Európai Unióban címmel, illetve folytatják a kárpát-medencei magyar képviselők fórumát, különös tekintettel a gazdasági kérdésekre.
Kérdésre válaszolva kitért arra, hogy félévente szeretne találkozókat a szomszédos országok házelnökeivel. Ezzel összefüggésben megjegyezte, előkészítés alatt van a román házelnökkel történő találkozója, melyre várhatóan egy erdélyi városban kerülhet sor.