A magyarabok

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, találkozott szudáni üzletemberekkel a delegáció egyik tagja a magukat magyar származásúnak valló afrikai törzs, a magyarabok szóvivőjeként érkezett Magyarországra.


Mohamed Hasan Osman üzletember, a szudáni Magyarab Közösség szóvivője az elmondta: látogatásuk célja, hogy erősítsék a gazdasági és kulturális kapcsolatokat Szudán és Magyarország között. Emellett pedig előkészítsék egy magyarab delegáció budapesti látogatását.
Hozzátette: reményeik szerint a mostani látogatásukat követően hivatalos meghívót kaphat a Szudán északi részén élő Magyarab Közösség Magyarországra.
Magyarab küldöttség már 1992-ben és 1996-ban is járt Budapesten.
A magyarabok a mai Szudán és Egyiptom határán élő népcsoport, amely eredetmondáiban a XVI. század elején a török hadseregben szolgáló magyar katonákat és berber feleségeiket jelöli meg őseiként. A tudósok történelmi források és antropológiai vizsgálatok alapján hitelesítették történetüket. A magyarab szó jelentése magyar törzs, mivel a helyi nyelvben az „ab” végződés a törzset, nemzetséget jelöli.
BreuerPress-info