Irán 2500 kilométeres hatótávolságú rakétákat vásárolt

Irán 2500 kilométeres, Európát is elérő hatótávolságú ballisztikus rakétákat vásárolt – állította az izraeli katonai hírszerzés feje egy izraeli napilap cikke szerint egy konferencián.


Irán az eddigi rakétáinál fejlettebb, Észak-Koreai gyártmányú BM-25 típusú rakétákat szerzett be, amelyek európai és újabb közel-keleti célpontok elérésére is alkalmasak. Néhány már meg is érkezett Iránba – mondta Ámosz Jadlin a Háárec szerint egy konferencián, amelyet Hájim Herzog néhai izraeli államfő, volt katonai hírszerzési főnök emlékére rendeztek.
A folyékony üzemanyaggal működő BM-25 nagyobb hatótávolságú, pontosabb és nagyobb töltet hordozására képes, mint Irán eddigi legfejlettebb, Sahab-3 típusú rakétái – írta a Háárec.
Februárban egy német diplomata országa titkosszolgálatának információira hivatkozva megerősítette egy német újság értesülését, miszerint Irán 18 szétszerelt BM-25-öst vásárolt Észak-Koreától.
Az iráni fejlesztésű Sahab-3 2000 kilométeres hatótávolságával képes izraeli célpontok elérésére. A Sahab-3 továbbfejlesztett, szilárd üzemanyagot használó változatát tavaly májusban tesztelte először sikeresen Teherán.
Az iráni fegyverzet fejlődése, társulva a – békés célúnak mondott – nukleáris technológiával, növeli az aggodalmat Izraelben és a nemzetközi közösség más tagjainál.
BPI-info