SZIR -libanoni határ?

Terje Roed-Larsen szerint Bejrútnak az a kérése, hogy Szíria létesítsen libanoni külképviseleteket és tegyen javaslatot a közös határvonalra, összhangban van az ENSZ-nek azzal a követelésével, hogy Libanon teljesen helyreállíthassa szuverenitását, területi egységét és politikai függetlenségét.


Határozatában fektette le ezeket az igényeket az ENSZ, valamint azt, hogy minden külföldi fegyveres erőt vonjanak ki Libanonból, oszlassanak fel és fegyverezzenek le minden milíciát a Szíria és Irán által egyaránt támogatott Hezbollat is ,hogy a kormány kiterjeszthesse hatalmát az egész országra.
Roed-Larsen, akit Kofi Annan ENSZ-főtitkár e határozat végrehajtatásával bízott meg, felszólította Szíriát, hogy fogadja el Libanon ajánlatát, s egyezzen bele külképviseletek létesítésébe és a határ meghúzásába. „Nem akarunk beleavatkozni azokba az ügyekbe, amelyek csak a két országra tartoznak, de e két lépés fontos jelzője a libanoni szuverenitás, a területi egység és a politikai függetlenség megvalósulásának” – szögezte le a különmegbízott. Roed-Larsen szerdán nyújtotta be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Annan jelentését a határozat gyakorlatba ültetéséről.
Szíria előtte a főtitkárnak és a BT-nek küldött levelében azzal vádolta Roed-Larsent, hogy jelentésében a diplomáciai viszonyra és a határmeghúzásra koncentrálva „túllépet a határozat hatáskörén”. Szíria megerősítette, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartja” Libanon szuverenitását és függetlenségét, de a külképviseletek ügye Damaszkusz illetékességébe tartozik, és a körülmények alakulásától függ.
Az Egyesült Államok szerdán ismét sürgette, hogy a BT ítélje el Szíria és Irán libanoni szerepvállalását. A követelést John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete fogalmazta meg, utalva Annan jelentésére.
BPI-info