Kofi Annan nyilatkozata

Kofi Annan, az ENSZ főtitkára interjút adott az USA Today című lapnak Irán nukleáris programjával kapcsolatban.


Az amerikaiak és az angolok közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kívánják terjeszteni az iráni nukleáris programmal kapcsolatos javaslatukat. Erre reagált az ENSZ főtitkára az interjúban, ahol kifejtette, hogy szerinte nem lesz egyetértés a kérdésben.
Az Irániak szeretnék felújítani urándúsító tevékenységüket, amit azzal indokolnak, hogy az elektromos áramot termelő atomerőművüket szeretnék ellátni nukleáris fűtőanyaggal. Ezzel szemben az amerikaiak azt állítják, hogy a dúsított urán atomfegyver előállítására is felhasználható.
Kofi Annan, ENSZ-főtitkár az interjúban azt mondta, hogy várhatóan Kína és Oroszország útját állhatja minden szankciónak. A Kofi Annan interjú arra is kitért, hogy személyesen milyen a viszonya az amerikai vezetéssel. Kofi Annan jónak nevezte viszonyát Bush elnökkel, felidézve annak egy mondását: „A találkozókon, ha valamiben nem értettünk egyet, azt kell tenned, amit tenned kell, nekem, pedig azt kell tennem, amit tennem kell”. Kofi Annan szerint „ez az az érett magatartás, amellyel a nézeteltéréseket kezelni kell.”
Kofi Annan és az amerikaiak közötti viszonyra rányomja a bélyegét az a tény, hogy Kofi Annan szembe került a washingtoni vezetéssel az iraki háború és az olajat élelmiszerét botrány kapcsán.
Barát Tamás BPI New York