A WJC elnöke által a Mazsihisz küldöttei tiszteletére rendezett Gálavacsorán

Tisztelt Elnök Úr, Excellencias Asszony, Excellenciás Úr, Főrabbi és Rabbi Urak, Elnök Urak, Tisztelt Képviselőtestületi Tagok, Hölgyeim és Uraim!

 

 

Ahogy az Élet Menetéről kissé fáradtan, de élményekkel telve siettünk vissza a mai találkozónkra elgondolkoztam, vajon hányadszor jövök be ebbe az épületbe, vajon hányadszor jövök fel a lépcsőn, vagy hányadszor megyek be a Goldmark terembe, hol nézőként, hol előadóként, hol szervezőként. Annyi bizonyos, először, talán 55 esztendeje érkeztem ide egy Purimi ünnepségre – még  nagyapámmal, aki a Dohány utcai zsinagóga egykori elöljárója volt. Sokadszor jövök ide, mégis csak ritkán figyelek az épület Wesselényi utcai homlokzatának különös domborműveire. A tizenkét zsidó törzset ábrázolják. Ma itt a Goldmark teremben szimbolikusan megelevenítjük a kőbe faragott törzseket úgy, hogy a WJC elnöke által a Mazsihisz küldöttei tiszteletére rendezett Gálavacsorán szimbólikusan 12 kerekasztalt helyeztünk el. Mindegyik asztal egy bibliai zsidó törzs nevével van azonosítva, s Lauder úr személyes ajándéka mindenki számára egy-egy kavics. Egy különleges kődarab, melyre egyedileg, kézzel kerültek felfestésre a vonatkozó törzsek jelei.

Az Ószövetségben a kő gyakran Isten közelségének a jele. Jákob, az égig érő létráról álmodott, s amikor fölébredt, „vette a követ, amin a fejét nyugtatta és felállította emlékkőül. … Ez a kő, amelyet felállítottam, az Isten háza lesz – mondotta.

Kedves Ronald! A Mazsihisz közgyűlésének tagjai nevében is köszönöm meghívásodat a mai estére és köszönöm Neked az emlékköveket.

Kedves Barátaim! Ronald Lauder úr döntése, hogy eleget tesz kérésünknek és részt vesz a budapesti élet menetén, majd vendégül látja a Mazsihisz küldötteit három fontos üzenetet hordoz. Az első üzenet szerint a magyarországi zsidóság, mint kelet-közép Európa legnagyobb zsidó közössége fontos a világ zsidósága számára.   Második üzenet elismeri és megerősíti azt az emlékezet-politikai munkánkat, azt a korábban soha nem ismert büszke kiállásunkat, amit az elmúlt esztendőkben tanusítottunk. A harmadik üzenet szerint a világ legjelentősebb nemzetközi zsidó szervezete, a WJC magyarországi partnere a Mazsihisz, azaz a mi szervezetünk. Higgyétek el, komoly munka, komoly munkánk kapott ezzel nemzetközi elismerést, köszönjük Lauder elnök úr.

Hölgyeim és Uraim! Az Élet menetéről jöttünk, egy fantasztikus szervezésről. Valamikor tizenhárom évvel ezelőtt néhány lelkes fiatal indította el Magyarországon ezt a kezdeményezést. Mára a lelkes amatőrizmusból professzionális közéleti programot varázsoltak a fiúk, gratulálok nekik és hadd’ hangozzanak el itt is a kezdeményezők nevei: Gordon Gábor, Meir Zohar, Bandi Lászó és Verő Tamás, gratulálok mindnyájatoknak. A WJC elnöke fantasztikus beszédet tartott a Felvonulási téren. Történelmi eseménnyé tette az Élet Menete immáron 17. vonulását. Keményen szólt Európa legnagyobb neo-náci pártjáról, a Jobbikról. Hitelesen beszélt a zsidók és a keresztények összefogásának szükségességéről, általános emberi értékekről. De néhány hete Lauder úrral együtt lehettem Washingtonban, a Capitoliumban.  S bizony a kongresszusi meghallgatásunkkor az Egyesült Államok kormányától is kemény szavakkal kérte számon, hol van az Egyesült Államok, hol van a demokrácia akkor, amikor a világban ártatlan emberek ezreit mészárolják halomra. Igen, ez az igazi és hiteles érdekvédelem: tanulhatunk belőle.   Lauder úr ma a világ zsidóságának legfőbb érdekképviselője, ha a zsidó érdek azt kívánja beszól Putyinnak, ha kell, kritizálja a Fehér Ház politikáját és szükség esetén a magyar belpolitikát is. Mindezt azonban mindig úgy teszi, hogy megőrzi a párbeszéd lehetőségét. Talán ez a legnehezebb munkájában de ezt nevezik igazi érdekvédelemnek, a zsidó érdekek, a mi érdekeinknek a védelmének.

Engedjétek meg, hogy most a mikrofonhoz hívjam őexcellenciája Mr Ronald Lauder urat, a legfőbb érdekvédőnket, a Zsidó Világkongresszus elnökét….