Még legalább hét hónapig fog tartani a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háború a Gázai övezetben – jelentette ki Tzachi Hanegbi

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.30.Kisebb korrekciókkal, kisebb módszertani váltásokkal, de folyamatosan növekszik az spanyol, olasz és balkáni útvonalon Európába érkező migránsok száma – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Egy zöld lista van, az LMP – Magyarország Zöld Pártjáé, és minél több szavazatot kap, annál kevesebb akkumulátorgyár fog épülni Magyarországon – mondta Schmuck Erzsébet.

Még legalább hét hónapig fog tartani a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háború a Gázai övezetben – jelentette ki Tzachi Hanegbi.

Az Európai Unió meg akarja erősíteni a globális biztonság szavatolásában betöltött szerepét – közölte Josep Borrell.

Belföldi hírek:

Kisebb korrekciókkal, kisebb módszertani váltásokkal, de folyamatosan növekszik az spanyol, olasz és balkáni útvonalon Európába érkező migránsok száma – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György azt mondta, a tavalyi év utolsó negyedévében a szerb különleges rendőri erők bevetésével sikerült megszüntetni a balkáni útvonalon, a közvetlenül a szerb-magyar határon jellemző áldatlan állapotokat. Ismertetése szerint az elsősorban afgán kötődésű bűnbandák felosztották egymás között a területeket, az áthaladásért pénzt szedtek, napi rendszerességgel történtek fegyveres összetűzések. Nagyon gyakran támadták meg – akár fegyverrel is – a magyar erőket, hét rendőr sebesült meg – közölte. Mindaddig, amíg ez a rendőri akció fenntartható Szerbiában – és ebben a magyar rendőrök részvétele is jelentős – addig várhatóan ez a helyzet fennmarad. Magyarország rendőri kontingensek kiküldésével is arra törekszik, hogy minél messzebb, már az észak-macedón-szerb határon közreműködjön a migránsok feltartóztatásban – tette hozzá.

Ma a fővárosiak fizetik meg a „milliárdos Gyurcsány-számlát” – jelentette ki a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra egy az erre az alkalomra készített plakáttal szemléltetve mutatta be, hogy – jelenlegi számításaik szerint – mintegy 842 millió forint azon, Gyurcsány Ferenchez, illetve a DK-hoz „ezer szállal kötődő” embereknek a bére, akik fizetésüket fővárosi cégektől, vagyonkezelőktől, felügyelő bizottságoktól vagy magától a Fővárosi Önkormányzattól kapják. A Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje szerint ezt a „Gyurcsány-számlát” a budapestiek fizetik meg és „nem lehet tudni, hogy ezeken felül vannak-e még további összegek”, illetve ebben a 2023-ban, Karácsony Gergely által tanácsnokoknak kifizetett 406 millió forint még nincs is benne. Ezek a számok eléggé beszédesek annak szemléltetésére, hogy mi folyik ma a Városházán – hangoztatta.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez. Mint hozzáfűzte, az év elején végrehajtott béremelésre mintegy 340 milliárd forintot fordítottak hazai forrásból. A most beérkezett 184 milliárd forint utólagos hozzájárulást jelent a költségvetésből előfinanszírozott béremeléshez. Bejegyzésében a miniszter azt is közölte, hogy tavaly december óta már 734 milliárd forint korábban blokkolt, hazánknak járó uniós forrás érkezett Magyarországra.

Egy zöld lista van, az LMP – Magyarország Zöld Pártjáé, és minél több szavazatot kap, annál kevesebb akkumulátorgyár fog épülni Magyarországon – jelentette ki Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke. Schmuck Erzsébet azt mondta, nem fogják megengedni, hogy az akkumulátorgyárak „felzabálják” a vizeket és az energiaforrásokat. Ígéretet tett, hogy mandátumszerzésük esetén következetesen képviselik a zöldpolitikát az Európai Parlamentben is, kiállnak Magyarország természeti értékeinek megóvásáért, és fellépnek annak érdekében, hogy Európa-szerte vezessenek be zöldfelületi moratóriumot. Olyan jogszabályi környezetért fognak küzdeni az EP-ben, amely nem engedi meg, hogy Magyarországból akkumulátorgyarmat legyen – rögzítette Schmuck Erzsébet. Azt mondta, az élhető környezet és jövő érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen lesz az EP összetétele, és kik fogják képviselni az adott országokat. Az EP-nek kiemelt szerepe van a klímapolitika, a természetvédelem erősítésében és a zöldmegállapodások létrejöttében – mutatott rá.

Külföldi hírek:

Még legalább hét hónapig fog tartani a Hamász palesztin terrorszervezet ellen indított háború a Gázai övezetben – jelentette ki Tzachi Hanegbi, Izrael nemzetbiztonsági tanácsadója. Hanegbi a Kan közszolgálati rádiónak nyilatkozott. „A hadsereg őszintén megmondta a haditervek kabinet elé terjesztésének első napjaiban, hogy a háború hosszú lesz, és 2024-et a harcok éveként határozta meg” – közölte. „Idén további hét hónapnyi küzdelem vár ránk az eredmények elmélyítése érdekében, és elérjük azt, amit mi a Hamász kormányzati és katonai képességei megsemmisítéseként határozunk meg” – vélekedett. Hanegbi szerint a győzelem egyértelmű, a háború három célja határozza meg: a Hamász infrastruktúrájának és katonai képességeinek megsemmisítése, az elhurcoltak visszatérése, és hogy a háború végén többé nem fenyegetik Izraelt a Gázai övezetből.

Elesett három izraeli katona a Gázai övezet déli sarkában, Rafahban kedden – tudatta az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője. A két 21 és egy 20 éves katona halála mellett hárman súlyosan megsebesültek, mert pokolgép robbant a közelükben. Szerdán a Gázai övezet más részein súlyosan megsebesült három másik katona is. Ciszjordánia északi részén, Túl-Karmban élő palesztinok a szomszédos, az 1948-as határ izraeli oldalán fekvő települést, Bét Hefert lőtték gépfegyverrel, és erről videót tettek közzé. Az akció elkövetőjeként a Hamász katonai szárnyához tartozó Ízzedin al-Kasszám Brigádok jelentkezett. Izraelben senki sem sebesült meg, és az IDF keresi a lövöldözőket. A Hamász közleménye szerint ez „válasz volt, arra a mészárlásra, amelyet Izrael hajt végre a Gázai övezetben”. Izrael északi, libanoni határvidékén is tovább folynak a harcok az Irán támogatta libanoni síita Hezbollahhal. A Hezbollahhoz kötődő libanoni al-Majádín hírcsatorna szerdán arról számolt be, hogy Dél-Libanonban folytatódnak az izraeli tüzérségi támadások. Előzőleg Izrael északi határánál megszólaltak a légvédelmi riasztások ellenséges támadást jelezve.

Az Egyesült Államok elítéli az izraeli katonai támadás halálos következményeit, de nem változtat Izraelt érintő politikáján – jelentette ki a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora. John Kirby újságírók előtt hangsúlyozta, hogy Izrael a Rafahban zajló katonai akciójával egyelőre nem lépte át azt a „vörös vonalat”, ami fegyverszállítások leállításához vezethet, utalt Kirby Joe Biden elnök szavaira. Az amerikai adminisztráció többször hangoztatta, hogy nem támogat átfogó hadműveletet a sűrűn lakott dél-gázai városban, ahol menekültek tömegei zsúfolódtak össze. A Hamász magas rangú vezetői ellen végrehajtott, de számos civil áldozatot is követelő izraeli katonai csapással kapcsolatban a fehér házi illetékes azt mondta, hogy az emberi élet elvesztése szívszorító és szörnyű, valamint közölte, hogy a katonai akció körülményeiről folyó izraeli vizsgálatot az amerikai fél nyomon követi.

A tűzszüneti tárgyalásokban részt vevő nyugati tisztviselők azt az üzenetet közvetítették Izraelnek, hogy a Hamász terrorszervezet megértette, hogy a háború után nem ő fogja ellenőrizni a Gázai övezetet, jelentette a 12-es csatorna. Ugyanezek a források azt is közölték Izraellel, hogy állítsa kihívás elő a Hamász gázai vezetőjét, Jechíje Szinwart, és tegyen le az asztalra egy átfogó javaslatot, amelyben Izrael foglalkozik a hosszú távú tűzszünettel, az övezet helyreállításával, a Hamász kormányzási alternatívájával és a gyilkos terrorszervezet vezetőinek száműzésével. Ezzel tesztelve Szinwar válaszát. Ennek ellenére egyébként Benjámin Netanjahu miniszterelnök egyáltalán nem hajlandó megvitatni ezeket a kérdéseket.

Kielégítő Robert Fico szlovák kormányfő egészségi állapota, aki május közepén az ellene politikai indítékkal elkövetett fegyveres merényletben szerzett életveszélyes sérüléseket – jelentette be a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya. „A kormányfő gyógyulási folyamata a várakozásoknak megfelelően halad, állapota kielégítő” – írták a rövid közleményben a besztercebányai Roosevelt kórház által adott információkra hivatkozva. A szlovák kormányfő egészségi állapotáról további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Közben a pozsonyi Pravda Robert Kalinák védelmi minisztertől szerzett értesülésekre hivatkozva azt írta a honlapján, hogy a haslövést is szenvedett szlovák kormányfő már hagyományos módon fogyasztott ételt, ami pozitív prognózisra jogosít. Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15.-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet.

Az Európai Unió meg akarja erősíteni a globális biztonság szavatolásában betöltött szerepét, és ehhez a munkához új formákban is együtt kíván működni nemzetközi partnereivel – közölte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a Schuman Biztonsági és Védelmi Fórum ülésén. Az Európai Parlament épületében tartott ülés nyitóbeszédében Josep Borrell kijelentette: az, hogy a második alkalommal rendezett fórum résztvevőinek számra meghaladja az ötszázat, jól mutatja a világban jelentkező biztonsági fenyegetések nagyságát és azt, hogy azok mindenkire jelentős hatással vannak. A fórum témái közül kiemelte a kiberbiztonság kérdését, a terrorizmus elleni fellépés és az úgynevezett hibrid fenyegetések elleni küzdelmet, valamint az ukrajnai háború és a gázai konfliktus globális destabilizáló hatásait. Hangsúlyozta: egyetlen ország sem képes egyedül szembenézni, egyetlen állam sem képes egyedül megbirkózni ezekkel a fenyegetésekkel. A világ konfliktusainak gócpontjaiban a szükséges válaszlépések láncolata, ahogy az Európai Unió és partnereinek biztonsági és védelmi menetrendjei egyre inkább összekapcsolódnak, ahogy az egyik probléma a másikhoz kapcsolódik – mondta.

Az Európai Bizottság bejelentette: úgy határozott, hogy lezárja az európai uniós szerződés 7. cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, visszavonva indokolással ellátott véleményét, amellyel 2017-ben az eljárást elindította. Indoklásában a brüsszeli testület azt írta: legfrissebb elemzése szerint „Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata”. A brüsszeli közlemény szerint a döntés meghozatalához vezetett, hogy Lengyelország jogalkotási és nem jogalkotási intézkedések sorozatát indította el az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatosan 2015 óta folyamatosan felvetődött és ezért a 2017-ben indított eljárásban megfogalmazott aggályok kezelésére. Varsó elismerte továbbá az uniós jog elsőbbségét a nemzeti jogszabályokkal szemben, elkötelezett az Európai Unió Bírósága és a strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága ítéleteinek végrehajtása mellett, és elismeri a bírói függetlenséget – közölték.

Időjárás:

Ma is marad a főképp változóan felhős-napos időjárás.

Este helyenként megnövekedhet a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 24 – 27 fok körül alakul.