Az izraeli ellenzéki törvényhozók arra kényszerítették Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy jelenjen meg a plénum előtt egy szimbolikus meghallgatáson

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2024.05.29.A mostani háborúban Izrael célja nem más, mint a túszok hazaszállítása, még a halottaké is, valamint a Hamasz meggyengítése, közölte Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti TV-ben.

A Margitsziget jobb megközelítése gyalogos és kerékpáros hidakkal biztosítható – jelentette ki Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt.

Az izraeli ellenzéki törvényhozók arra kényszerítették Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, hogy jelenjen meg a plénum előtt egy szimbolikus meghallgatáson.

„Ha megnézik Orbán Viktort, ő nem akar háborút, és én sem akarok háborút” – mondta Donald Trump.

Belföldi hírek:

A mostani háborúban Izrael célja nem más, mint a túszok hazaszállítása, még a halottaké is, valamint a Hamasz meggyengítése, közölte Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti TV Pirkadat című műsorában. Ugyanakkor az is igaz, tette hozzá a diplomata, a zsidó állam bármikor kész megállapodást kötni, de az eddigi kezdeményezések a másik fél hibájából nem valósultak meg. Mindezek mellett a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészei pont Izraelt és az izraeli vezető politikusokat kívánják elítélni. Az ügyészek álláspontjáról csak annyit lehet kijelenteni, ezek képtelen vádak. Már csak azért is, mert Izrael egy demokratikus állam, amely a lehetőségek szerint a civil lakosság védelmét tartja szem előtt. Ezzel ellentétben a Hamasz pont a civileket használja fegyverként és pajzsként. A diplomata szerint az izraeli katonai akciók kapcsán azt is figyelembe kell venni, nem lehet tudni, hogy ki a civil polgár, és ki a terrorista. Ezek a szerepek rendszeresen összecserélődnek. Azt is elmondta a nagykövet, neki többek között az a dolga, amit a múlt heti palesztin-barát tüntetők által megzavart konferencián is elmondott, mindenkit emlékeztetni kell október 7-re, amikor ártatlan civileket gyilkolt meg a Hamasz. Európában Izrael ellenes tüntetések zajlanak, amelyeket már akár antiszemitának is lehet bátran nevezni, és a vezetők figyelmét fel kell hívni arra, a történelem már bebizonyította, nem állnak meg itt a tiltakozók. Szerencsére Magyarország a szívére és az eszére is hallgat Izrael támogatása kapcsán, a diplomata szerint a világnak azt is figyelembe kell vennie, a zsidóság minden szörnyűség és tragédia ellenére többezer éve él és jelen van a világban.

Magyarországnak még Brüsszelből is pecsétje van arról, hogy az igazságszolgáltatása teljesen független, ezt a tényt a francia elnöknek is tiszteletben kell tartania – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely Emmanuel Macron előző napi Drezdában mondott beszédére reagált, amelyben a francia elnök arról beszélt: sokan azt mondják maguknak, hogy akarják a pénzt Európától, de nem az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, a kultúra változatosságát és az egyetemek autonómiáját. „Ez a tendencia nem tendencia, hanem valóság Magyarországon. Ez volt a valóság Lengyelországban is a csodálatos választásokig” – hangoztatta Macron. „Az európai parlamenti kampányban is érdemes tisztelni a tényeket, még a francia elnöknek is” – kommentálta a francia elnök szavait a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak még Brüsszelből is „pecsétje van arról”, hogy az igazságszolgáltatása teljesen független.

A Margitsziget jobb megközelítése gyalogos és kerékpáros hidakkal biztosítható – jelentette ki Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kedden Budapesten, a Szépvölgyi úti HÉV-megálló mellett tartott sajtótájékoztatón. A tervezett két híd összekapcsolná a Duna két partján az Árpád híd és a Margit híd közötti területeket, és ezzel jelentős városszerkezeti hiányt pótolna – emelte ki. A budai hídfő a Szépvölgyi úti HÉV-megállónál, a Kolosy tér vonalában lenne, és a híd innen vezetne a Palatinus strand irányába, a másik híd pedig a margitszigeti Rózsakert vonalától a pesti oldalra, Dráva utca irányába vezetne – ismertette a politikus. Véleménye szerint a beruházással biztosítható lenne a kerékpáros és gyalogos összeköttetés a Hősök tere és a Margitsziget között, illetve a budai oldal irányába. Ezzel pedig jelentősen tehermentesíteni lehetne a Margit híd jelenleg túlzsúfolt járdáját és kerékpársávját – fűzte hozzá.

Külföldi hírek:

Azt követően, hogy az izraeli ellenzéki törvényhozók 40 aláírást összegyűjtöttek, Benjámin Netanjahu miniszterelnök arra kényszerült, hogy megjelenjen a plénum előtti szimbolikus meghallgatáson teljesítményét illetően. A miniszterelnök elutasítva a vádakat, kijelentette, hogy a rafahi offenzíva növekvő nemzetközi elítélése ellenére folytatja a gázai harcokat, hasonlóképpen a túszok szabadon engedésével kapcsolatban, ragaszkodott ahhoz, miszerint kormánya jóhiszeműen tárgyal az övezetben fogvatartottak hazahozataláról.

Az ABC News egy amerikai tisztviselőt idézett mondván, az Egyesült Államok azt az információt kapta Izraeltől, hogy a dél-gázai Rafahban vasárnap végrehajtott légicsapásból származó repeszek vagy valami más gyújtott fel egy üzemanyagtartályt 100 méterrel arrébb, ami elpusztított egy sátrat, és hatalmas tüzet okozott. Az Egyesült Államok nem rendelkezik olyan információval, amely megerősítené vagy cáfolná ezeket az információkat. A tisztviselő szerint az Egyesült Államok még vizsgálja, hogy mi történt, várja, hogy Izrael lefolytassa a saját vizsgálatát, és meghatározza a következő lépést. A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló egészségügyi hatóságok szerint mintegy 45 ember vesztette életét a tüzet okozó támadásban, mely elborított több sátrat és menedékhelyet a közelben. Az amerikai tisztviselő megjegyezte, hogy figyelmeztették Izraelt egy nagyszabású rafahi szárazföldi offenzíva következményeire.

Gadi Eizenkot miniszter, a hadikabinet tagja a Külügyi és Védelmi Bizottság zártkörű meghallgatásán elárulta, hogy a döntések elmaradása miatt elszalasztották a lehetőséget a második fogolycsere-megállapodásra. ,,Elszalasztottunk egy lehetőséget Rafahval. Január-február környékén stratégiai csomóponthoz érkeztünk, majd figyelmeztettem a szükséges döntések meghozatalának hiányára. Egyetértés volt abban, hogy a Hamász súlypontja a Gázai övezet déli részén van, de továbbra is főként a Gázai övezet északi részével foglalkoztak. Voltak vektorok, amelyeket nem használtak, és ha helyesen jártunk volna el, akkor lehetséges lett volna egy második fogolycsere-vázlat elkészítése” – mondta Eizenkot a médiának kiszivárogtatott információk szerint.

Jáákov „Kobi” Sabtáj rendőrfőkapitány kedden részt vett az ügyvédi kamara konferenciáján, a feszültségek közepette Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel, aki beidézte őt meghallgatásra. „A rendőrségnek mentesnek kell lennie minden politikai befolyástól. Az izraeli rendőrség nem politikai rendőrség. Továbbra is falként fogok állni minden olyan kísérlettel szemben, amely arra irányul, hogy ezeket bevezessék az izraeli rendőrségbe” – mondta Sabtáj, hozzátéve, a rendőrségnek függetlennek kell maradnia a politikai pártok szeszélyeitől, ugyanakkor elismerte, hogy előfordulnak hibák a köreikben.

Benjámin Netanjahu tervei szerint a háredi sorozási törvénytervezetet két héten belül annak ellenére szavazásra a Kneszet elé terjesztik, hogy a hadikabinet rajta kívüli tagjai ellenzik azt. A Legfelsőbb Bíróság által kitűzött határidő közeledtével és kormányán belüli konszenzus hiányában a miniszterelnök megpróbálta felmelegíteni a Beni Gantz által 2022-ben javasolt tervezetet. Az előző kormányban védelmi miniszterként szolgáló Gantz akkori változata a háredi hadkötelezettségre vonatkozóan ugyan első olvasatban két évvel ezelőtt átment a Kneszet szavazáson, és már akkor is kizárólag átmeneti lépésnek szánták, az október hetedikén megváltozott biztonsági helyzetre való tekintettel mára mindenképpen elvesztette szavatosságát. Másrészről, az érintett ultraortodox frakciók sem fogadnák el az ominózus javaslat szerinti ultraortodox jesiva tanulók kötelező katonai szolgálat alóli felmentésének korhatárának a jelenlegi 26-ról 21-re való csökkentését.

„Ha megnézik Orbán Viktort, ő nem akar háborút, és én sem akarok háborút” – mondta Donald Trump a Timcastnek adott interjújában. A volt elnök és republikánus elnökjelölt az interjúban emlékeztetett, elnöksége alatt az Egyesült Államok nem vett részt háborúkban, kivéve, amelyet az Iszlám Állam (ISIS) ellen indítottak, „de azt száz százalékban be is fejeztük”. „De nem akarok háborúkat. Úgy gondolom, hogy ez olyan szörnyű, olyan szükségtelen, és olyan költséges az életek és a pénz szempontjából – ebben a sorrendben -, és tönkreteszi ezeket az országokat” – fogalmazott a volt amerikai elnök. Hangsúlyozta, a háború tönkreteszi a kultúrát például Ukrajnában is, pedig ha ő lett volna az elnök, akkor soha nem történt volna meg az ukrán háború és az október 7-i támadás Izrael ellen sem. Donald Trump Orbán Viktor miniszterelnökre kitérve azt mondta, ő Magyarország vezetője, „őt erős embernek hívják, de nem az a kérdés, hogy erős ember-e vagy sem”. „Ő egy határozott ember, azt mondta, ma a világ problémája az, hogy Donald Trump már nem elnök” – jelentette ki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kétoldalú, hosszú távú, 10 éves biztonsági megállapodást írt alá Alexander De Croo belga miniszterelnökkel kedden Brüsszelben. Hadja Lahbib belga külügyminiszter bejelentette, hogy a megállapodás értelmében országa 2028-ig harminc F-16-os vadászrepülőgépet ajánl fel Ukrajnának, és az első gépeket még az év végéig átadják Kijevnek. Az ukrán elnök az X közösségi platformon közzétett bejegyzésében azt írta: a paktum 997 millió eurós belga katonai támogatást tartalmaz, amelyet még idén folyósítanak, valamint magában foglalja Belgium elkötelezettségét arra, hogy a megállapodás tízéves futamideje alatt támogatást nyújt Ukrajnának. A megállapodás továbbá garantálja, hogy szükség esetén Belgium időben nyújt biztonsági támogatást, magában foglalja modern páncélozott járművek, az ukrán légierő és légvédelem igényeit kielégítő felszerelések biztosítását, a tengeri biztonság megerősítését, az aknamentesítéshez nyújtott segítséget, a tüzérségi lőszerek szállítására alakult nemzetközi koalícióban való részvételt, valamint katonai kiképzés biztosítását.

Időjárás:

Ma mindenütt főképp változóan felhős-napos időre készülhetünk.

Este nyugodt, csillagfényes lesz az égbolt.

A hőmérséklet jellemzően 23 – 27 fok körül alakul.