Mégsem fontos a határkerítés?

Mégsem fontos a határkerítés?

?si=f_exlcF4qiZoaRuf

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti TV Pirkadat című műsorában a migrációs helyzetről és annak kezeléséről beszélt.

 

A főtanácsadó elmondta, az Európai Bizottság feljelentése nyomán a Bíróság elítélte Magyarországot a menekültügy kezelése miatt. Nem találták helyesnek azt a gyakorlatot, hogy a határzárnál elfogott menekülteket a magyar hatóságok visszaviszik a szerb oldalra, hogy utána ők hivatalosan a belgrádi magyar képviseleten nyújtsanak be menekültkérelmet. A bírósági döntés nyomán Magyarországnak napi hatmillió forint büntetést kell fizetnie. A főigazgató szerint azért érdekes, hogy ezt az ítéletet hivatalosan csak június 9-e után fogják kihirdetni. Mindez történik akkor, amikor az európai vezetők által dicsért migrációs paktum a külső határok védelméről beszél. Ezek szerint feltehető a kérdés, „mégsem fontos a határkerítés”? Bakondi György emlékeztetett arra, hogy ezt a paktumot Magyarország és Szlovákia elutasította, voltak országok, amelyek tartózkodtak, ám többségi döntéssel mégis megszavazták. Ebben az egészben az a legfurcsább, jegyezte meg a főigazgató, hogy az Európai Tanács úgy döntött, az ilyen kérdésekben csakis egységes határozat születhet. Hozzátette azt is, Brüsszelben elfelejtik az EU alapelveit. Ki lehet mondani, mi nem ilyen Európát akartunk, ahol szembe mennek döntésekkel, és pont az európai egység ellen dolgoznak. Ezek a döntések nagyon sok veszélyt hordoznak magukban, nem csak a migráció, hanem az orosz-ukrán háború vonatkozásában is.

            Sokan kritizálják Magyarországot, hogy több estben is nemmel szavaz, ám Bakondi szerint csak akkor dönt így a kormány, ha a magyar érdekek sérülni látszanak. Erre lehet példa a döntés előtt álló újabb orosz szankciós csomag. A leírt elképzelések kifejezetten károsak a magyar gazdáknak, így ezt a kormány a jelenlegi formájában nem tudja támogatni.

            Végezetül az orosz-ukrán háború kapcsán a főigazgató megerősítette, a magyar kormány békepárti. A békét viszont csak úgy lehet elérni, hogy az európai polgárok június 9-én a békepárti, szuverenista erőket támogatják.